18. april 2013.18. apr 2013.
MLADI FRANCUSKI STRUČNjAK NA PROPUTOVANjU KROZ SRBIJU

NAUČNA AVANTURA

U Majuru boravi Simon Osems, mladi Francuz koji je odlučio da naredne tri godine provede obilazeći svet, stičući iskustva iz poljoprivredne proizvodnje
Francuski inženjer poljoprivrede, dvadesetdvogodišnji Simon Osems poslednjih šest meseci obilazi evropske farme. Posle Nemačke, Poljske, Austrije, Češke, Slovenije i Hrvatske stigao je u Srbiju. U druženju sa farmerima stiče iskustvo koje želi da primeni na svojoj farmi u okolini Nanta.
- Želim da se upoznam sa agro-tehničkim merama koje koriste srpski poljoprivrednici. Cilj mog putovanje je sticanje što većeg iskustva kako bih pomogao ocu i majcu u proširenju posla na farmi, kaže Simon.
Tokom boravka u Mačvi on je stekao uvid u stanje u kom se nalazi srpsko stočarstvo i način proizvodnje, koji, prema njegovom mišljenju, ne iskorišćavaju sve potencijale.
- Na primer, primetio sam da su krave vezane u štali tokom cele godine. To, nije dobro za njihovo zdravlje, jer dovodi do deformiteta nogu. Osim toga, primetio sam da se stajsko đubrivo u Srbiji tretira na drugačiji način u odnosu na zapadnoevropske zemlje, pri čemu mi se čini da se u vašoj zemlji ne iskorišćava dovoljno njegov energetski potencijal, navodi naš sagovornik.
Razmenom iskustava zadovoljan je i Simonov domaćin Slobodan Ilić, koji je mladom Francuzu objasnio pojedine postupke koje sprovodi na svojoj farmi u Majuru.
- Objasnio sam mu šta koristim u ishrani krava, i primetio sam da se iznenadio kada je čuo da je to jesenji grašak, sa 33 odsto proteina, a upoznao sam ga i sa činjenicom da trenutno ne mogu da koristim silažu u ishrani, zbog katastrofalne prošlogodišnje suše. Zanimljivim mu se učinio i postupak provere kvaliteta mleka jedne krave sa upalom vimena, pošto se u Francuskoj to ne obavlja u veterinarskim stanicama, kaže Ilić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa