18. april 2013.18. apr 2013.
OŠ „NATA JELIČIĆ“

MALI ČUVARI NARODNE TRADICIJE

Nizom aktivosti u okviru manifestacije „Sačuvajmo Šabac“ prošlog četvrtka, 11. aprila, u 13 časova, ispred Kulturnog centra u Gospodar Jevremovoj ulici najavljeno čišćenje Velikog parka koje se održalo u petak
Najmlađi učenici OŠ „Nata Jeličić“ sa svojim učiteljicama pokazali su koliko je važno čuvati narodnu tradiciju. Tako su Šapčani prošlog četvrtka mogli videti na delu pekare, poslastičare, obućare, sajdžije, jorgandžije, stolare, ali i neka nova zanimanja. Da posao jednog obućara nije težak potvrdio je i Veljko Ninković, učenik III3.
- Baš je zanimljivo. Dosta se nauči. Radili smo ovo na časovima Narodne tradicije. Učili smo šta je obućar, opančar, i tako dalje. Mogli bi da radimo ovaj posao. Voleo bih da budem grnčar i da upišem Umetničku školu ““ dodao je Veljko.
Iako je teško da im se pokažu osnove starih zanata jer ih u gradu nema učiteljice se trude da ih sa decom istrgnu od zaborava.
- Mi nešto od toga pokušavamo da podignemo iz zaborava. Jeste teško. U gradu nema ništa od toga da se vidi i da se upoznaju, pa sad ovde improvizujemo. Narodnu tradiciju kao izborni predmet proučavamo u nižim razredima. Zanimljivo je. Svašta nešto može da se uradi, nauči. Akcenat priče jeste na razgovoru sa bakama i dekama. Dosta od njih saznaju pa prepričavaju u školi ““ rekla je Radmila Stojićević, učiteljica III3.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa