18. april 2013.18. apr 2013.
VRŠNjAČKO NASILjE

I DEVOJČICE TUKU

Na teritoriji koju pokriva PU Šabac evidentiran pad broja krivičnih dela i prekršaja izvršenih u školama i njihovoj neposrednoj blizini. Intenzivan rad sa decom i angažovanje školskih policajaca najbolja preventiva protiv vršnjačkog nasilja
Krajem marta, Policijskoj upravi Šabac iz Dečjeg dispanzera Doma zdravlja, prijavljen je dolazak sedamnaestogodišnjakinje koja je u tuči zadobila povrede. Posle pregleda ona se sa uverenjem o lakim telesnim povredama javila u policiju. Incident se dogodio u toaletu srednje Ekonomsko-trgovinske škole, a u njemu su učestvovale još dve njennj vršnjakinje iz Srednje medicinske škole. Posle saslušanja žrtve i izvršilaca, u konsultaciji sa višim javnim tužiocem za maloletnike, biće podnete krivične prijave, protiv jedna devojčice za nanošenje lakih telesnih povreda, a protiv druge za pomaganje.
U PU Šabac navode da do sada nisu prijavljivani slični slučajevi u kojima su akteri devojčice.
-Protekle godine izvršeno je deset krivičnih dela i 12 prekršaja iz oblasti Zakona o javnom redu i miru. Ako uporedimo ove podatke sa cifrom iz 2011., evidentan je pad broja krivičnih dela i prekršaja izvršenih u školi i njihovoj neposrednoj blizini - navela je Milena Jelić, inspektor za suzbijanje i prevenciju maloletničke delikvencije PU Šabac, i obrazložila da je za pomenutu statistiku najviše zaslužna činjenica da je veliki broj škola „pokriven“ školskim policajcima.
- Na teritoriji koja je u našoj nadležnosti u 18 srednjih, 44 osnovne škole i preko 200 izdvojenih odeljenja ide preko 28.000 učenika. Školski policajac je angažovan u 13, dok na teritoriji Grada Šapca imamo šest naših službenika zaduženih za brigu o deci. Koliko je njihovo postavljanje u obrazovne ustanove delotvorno, govori podatak da u ovim školama znatno manje incidenata- kaže Jelićeva.
Škole su obavezi da prijave svaki slučaj nasilničkog ponašanja. Ukoliko nadležni u školi nisu upoznati sa tim da se nešto desilo, a dete sa povredama stigne u bolnicu, medicinski radnici su dužni da kontaktiraju policiju. Sačinjava se službena beleška, a o svakom postupanju sledi dopis Centru za socijalni rad.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa