18. april 2013.18. apr 2013.
PREDSTAVNjENA STUDIJA OPRAVDANOSTI KORIŠĆENjA BIOMASE

ZA SISTEM DALjINSKOG GREJANjA

U Gradskoj kući prošlog petka predstavljena je Studija opravdanosti za korišćenje biomase u sistemu daljinskog grejanja grada Šapca. Pored gradonačelnika Šapca Miloša Miloševića i Dušana Petrovića, narodnog poslanika, skupu su prisustvovali članovi Gradskog veća i Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj grada Šapca, direktori javnih preduzeća i predstavnici Svetske banke. Kako je u zaključku dokumenta navedeno, pri trenutnom paritetu cena, investicija u postrojenje na biomasu kao dodatni kapacitet u sistemu daljinskog grejanja grada Šapca može biti opravdana ““ pre svega na strateškoj osnovi sa prihvatljivim ekonomskim parametrima.
Obrazlažući motiv za analizu opravdanosti uvođenja biomase u sistem daljinskog grejanja, gradonačelnik Šapca Miloš Milošević istakao je mogućnost poboljšanja životnog standarda na dva načina: povećanjem zarada i prihoda i snižavanjem cene utroška energije.
- Ušteda na troškovima energije kretala bi se od 15 do 30 odsto. To je dovoljan razlog da dalje razvijamo ideju o izgradnji toplane koja bi koristila biomasu. Moguća lokacija je Severozapadna industrijska zona. Korišćenje ovakvih kapaciteta podrazumeva i proizvodnju sanitarne tople vode koja bi se isporučivala industrijskim postrojenjima ali i stambenim objektima. Otvara se i pitanje izgradnje postrojenja za proizvodnju biomase. Tema energetske efikasnosti već više decenija zaokuplja pažnju razvijenih zemalja, a postala je aktuelna i kod nas, rekao je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Prema rečima Dušana Petrovića, narodnog poslanika, u Srbiji bi oko dva miliona tona nafte i gasa moglo da bude zamenjeno biomasom iz šuma, a isto toliko biomasom koja potiče od ostataka poljoprivredne proizvodnje. Još uvek se računa koliko bi se moglo proizvesti biomase na zemljištu najnižeg kvaliteta, koje nije pogodno za gajenje žitarica, voća i povrća, ali jeste za biljke koje brzo rastu i daju velike količine biomase. To znači mogućnost da Srbija postane regionalna sila u proizvodnji energenata.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa