18. april 2013.18. apr 2013.
JUBILEJ VREDAN POŠTOVANjA

ŠEST DECENIJA STABILNOG POSLOVANjA

„Od male Obalske zadruge u toku šezdesetogodišnjeg trajanja, stasali smo u modernu i funkionalnu firmu koja počiva na zdravim osnovama. Ponosni smo što smo u teškim vremenima uspeli da sačuvamo ljude, kapacitete i radničko dostojanstvo, dok smo domaćinskim odnosom, koji podrazumeva da podelimo samo ono što zaradimo, postigli da danas budemo jedno od retkih preduzeća koje bez kredita redovno izmiruje sve svoje obaveze. Uplivom novih investicija stvorli bi se uslovi za upošljavanje mladih stručnjaka koje će jednoj staroj firmi udahnuti novu energiju“ - rekao je direktor „Robno transportnog centra“ A.D. Šabac Nikola Bjelan, povodom šezdesetog rođendana firme
Ovog aprila navršilo se šest decenija od Osnivačke skupštine preduzeća koje se sada zove „Robno transportni centar“ A.D. Šabac. Firma u čijem je posedu danas 68 hektara zemljišta, na kojem se između ostalog nalazi oko 19,5 hiljada kvadrata zatvorenog skladišno proizvodnog prostora i deset hiljada kvadratnih metara otvorenog skladišnog prostora, carinski terminal sa 8.000 metara industrijskog koloseka, 25.600 kvadrata izgrađenih saobraćajnica, upravnu zgrada, objekat carinarnice, osnovana je 13. aprila 1953. godine pod nazivom Obalsko-transportno uslužna zadruga.
Vremena, imena i vlasnička struktura su se menjali. Suočeni sa društvenim i poslovnim turbulencijama, zaposleni u ovom preduzeću su uspeli da odole izazovima i zahtevima sve surovijeg tržišta te da i u periodu globalne ekonomske krize zadrže pozitivan trend poslovanja.
Ključni momenti u životu firme
„RTC“ Šabac svoj procvat doživljava sredinom osamdesetih godina prošlog veka. Po rečima Bjelana za to je najzaslužnija vizija i entuzijazam tadašnjeg direktora Jovana Lukića. Najveća kriza preduzeće pogađa u periodu posle bombardovanja 1999., dok od 2002. kreće period postepenog oporavljanja da bi firma bila likvidna do 2008. kada lokalna samouprava prepoznaje važnost zaštite javnog interesa i metodom „spajanja uz pripajanje“ preuzima „RTC“ u svoje ruke. Velika ekonomska kriza odrazila se i na rad ovog preduzeća, dok je dodatni finansijski udar, usledeo 2010. stavljanjem u funkciju nove Carinarnice. Međutim, ništa od navedenog nije navelo rukovodstvo „RTC“ da potraži pozajmicu kod poslovnih banaka.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa