25. april 2013.25. apr 2013.
KRUPANj

LAZAREVDAN NA STOLICAMA

Četrnaest godina zaredom, Turistička organizacija Opštine Krupanj i MZ iz Brštice organizuje javnu manifestaciju na kojoj učestvuju opštine Rađevine, Azbukovice, Jadra i Podgorine
Po verovanju, Lazarevdan je dan kada počinje život u prirodi, vesnici proleća ““ ulistale vrbove grančice (vrbice) predstavljaju mitsku dekoraciju ovog praznika. U mnogim oblastima Rađevine i danas se neguju običaji i ritualne radnje vezane za ovaj praznik. Deca u vidu „Lazarica“ predstavljaju glavne nosioce napretka i zaštite domaćinstava od raznih poroka.
Program “Lazareve subote“ počinje u petak veče u 19.00 časova defileom (pešačkom zonom) mažoretkinja iz Banje Koviljače, nastupom trubača iz Arilja i folklornog ansambla iz Beograda i Krupnja. Sat vremena kasnije biće održan humanitarni koncert u Velikoj sali Doma kulture, namenjen prikupljanju sredstava za pomoć maloj Anđeli Todorović. Na koncertu učestvuju svi ansambli KUD “Mića Tadić“ iz Krupnja i gostujući ansambl.
Nastavak sledi sutradan. Okupljanje učesnika ispred Doma kulture „Politika“ i odlazak u Etno kuću „Cvetinović“ u Banjevcu zakazan je za devet časova i 30 minuta, za deset sati planiran je folklorni program u kompleksu etno kuće „Cvetinović“ u Banjevcu i koktel za učesnike programa. Sat vremena kasnije na Stolicama će biti upriličeno otvaranje Etno-radionice Rađevine, gde će se predstaviti udruženja gljivara, pčelara, lovci i dr. U 11.45. časova biće održan svečani defile „Lazarica“ kroz centar Krupnja i program igrača, plesača i svirača ispred crkve u Krupnju. Dolazak „Lazarica“ na Stolice i otvaranje manifestacije zakazano je za 13 časova, dok će pola sata kanije početi kulturno ““ umetnički program. Učesnici folklora, takmičenje u igranju, recitovanju i pevanju. Narodno kolo za dukat igraće se u 15 časova, a u 15 časova i 30. minuta biće dodeljena priznanja učesnicima programa. U 16 časova predviđeno je zatvaranje svečanosti i svečani ručak.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa