25. april 2013.25. apr 2013.
IZMEĐU REDOVA

ŽIVEO 1. MAJ

E, kako smo to nekada klicali, živeo 1. maj. Bili su u istom horu i oni koji su u taj praznik zdušno verovali i oni, što bi narod rekao, antiprotivni. Beše mu.
Verujemo mi i sada u praznik rada. Važno je da se na taj dan ne radi.
A oni što uopšte ne rade, e oni više ne veruju ni u praznik ni u rad. Ostala su im samo sećanja. A i to je lepo. Šta bi tek bilo da nema lepih uspomena.
Kad je u pitanju visoka politika, nešto smo se mi ovih dana dogovarali sa Šiptarima. I sad Srbi treba da veruju da će ti isti Šiptari održati reč. Kao i do sada. Kroz vekove.
I kad je u pitanju međunarodna pravda i mi se pitamo ovih dana kako taj pravedni svet gleda što su Srbi dobili nekakvu autonomiju u svojoj autonomnoj pokrajini.
A lepo su nam govorili naši stariji “Latini su stare varalice“. A mi, grlom u jagode. I eto nas gde smo. Kad ne slušamo starije.
Na domaćoj životnoj sceni najavili poskupljenje mesa, ako već i nije poskupelo. I to slučajno sad kad prestaje post i počinje mrs. Doduše, nadležni vele da će se cene posle vratiti. Znači li to da će nam posle Vaskrsa, kad iz“™edemo meso, vratiti i te pare od razlike u cenama.
Gradonačelnik Beograda zamerio pojedinim sugrađanima što ne plaćaju karte u gradskom saobraćaju. On misli da je čoveku lako da se uvuče u autobus i sćućuri u nekom ćošku ne bi li uštedeo bar za jednu kiflu dok radi tamo negde gde ne zna kad će stići plata.
Većina srpskih fakulteta traži povećanje školarine. A i šta će nam toliki školovani na ovako mali broj radnih mesta.
Pojedini od tih školovanih otkrili da mi, pa i svet, koristimo neke izmišljene, odnosno lažne citate takođe nekih slavnih ličnosti. Pa naprimer, po njima, Vuk Karadžić nije rekao “Piši kao što govoriš, čitaj kako je napisano“, već da je to ortografski princip nekog nemačkog gramatičara. Još samo da nam kažu kako Tršić nije nekako između Jadra i Drine, nego između Rajne i Majne.
Isti ti tvrde da ni Ivo Andrić nije zapisao “Dođe tako vreme kada pametan zaćuti, budala progovori, a fukara se obogati“. E, ko god da je tvorac ovih reči, alal mu za sva vremena. Naročito ova naša. Sadašnja.
Bilo ovih dana i nekih zanimljivih događaja. U Beogradu održan svetski a beogradski maraton. U Kruševcu održana srpska vojna parada. Pa zar sad “onima“ koji najavljuju “onu“ paradu, nije bilo dovoljno da se nagledaju momačkih ili devojačkih donjih leđa, kako ko, a ne da prave svoju paradu u septembru pa da milicija opet ispašta od samozvanih srpskih patriota koji brane leđna ljudska prava.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa