9. maj 2013.9. maj 2013.
RADIESTEZIJA I STVARNOST

GDE SPAVAJU PAS I MAČKA

Razgovarali smo sa jednim od najpoznatijih radiestezista sa prostora bivše Jugoslavije, gospodinom Dankom Gašićem, o štetnim zračenjima i njihovom uticaju na čoveka, o načinu na koji radi, o zdravlju, principu loših odluka, o tome kako se sve što je loše može upotrebiti i okrenuti na dobro.
Vi ste profesionalni radiestezista, iza Vas su 23 godine rada i preko 3.000 pregledanih kuća i stanova. Kako Vam se dogodilo da uđete u ovu priču?
- Mislim da sam ceo život želeo da se bavim ovim stvarima, ali sam birao pogrešne puteve u životu. Tek u srednjim godinama, kada su se nagomilali problemi, kao posledica činjenice da nisam svoj put na vreme spoznao, počeo sam da se preispitujem i tražim odgovore. Kako to već biva, kada čovek osluškuje sebe i prati znakove pored puta, gde god bih krenuo, nailazio sam na oglase i knjige o radiesteziji. Postalo mi je jasno, tačnije, osećao sam da bi trebalo time da se bavim. ( sama reč radiestezija znači ““ osetljivost na zračenja). S obzirom da je u meni sve bilo spremno, vrata su se otvorila i sve je brzo krenulo, kao da je eksplodiralo. Hvala Bogu, učio sam od najboljih. To je bio početak.
Najviše ste, čini mi se, naučili iskustveno, radeći taj posao?
- Da, obuka koju sam imao, bila je polazna osnova za dobru nadgradnju, jer je ukazala na neke moralne stvari i ograničenja koje čovek mora da poštuje da bi mogao da bude pravi i pošten radiestezista. To znači, pre svega, ne zloupotrebljavati znanje koje imate, što znači ne baviti se proricanjem i činjenjem onoga što nije njena osnovna svrha i drugo, ne manje važno, ne raditi ništa bez nečije saglasnosti.
Radistezija je drevna nauka, međutim i danas je nekim ljudima nepoznata, a drugi imaju predrasude?
- U nekim državama je nauka, u drugim je na nivou alternative, negde nije dozvoljena. Kod nas je pre nekoliko godina registrovna kao detekcija štetnih zračenja. Činjenicu da je radiestezija stara nauka ili praksa dokazuju praistorijski crteži na kojima se nalaze rašljari koji traže vodu. Suština rašljarstva tada je bila traženje pitke vode, što se i danas radi, i to sve više, jer, pitka voda polako postaje vrednija i od nafte. Odavno je bila poznata u Kini, gde su utvrdili da postoje mesta koja su nazvali kapije zmajeva, koja su loša za stanovanje i boravak ljudi na tim mestima i tako je to krenulo... Kasnije se razvijala u mnogim zemljama na različite načine, uglavnom se raširila krajem 19. i početkom 20. veka u Francuskoj i Nemačkoj. Osnove koje su tada postavljene, postale su baza i današnje radiestezije. Ono što je bitno za nas je činjenica da je između dva velika svetska rata, predavana na Višoj tehničkoj školi 1939. i1940. godine. Posle Drugog svetskog rata, došlo je do eksplozije alternativnih aktivnosti, seminara i predavanja. Kasnije je to zamrlo, početkom 90-ih, jer smo prevareni na razne načine, na mnogim nivoima, pa i u radiesteziji, koja je, kao „majka“ alternative, marginalizovana danas u Srbiji. Poređenja radi, u Nemačkoj postoji 10.000 licenciranih radiestezista.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa