21. januar 2010.21. jan 2010.

UVEK AKTUELNOUVEK AKTUELNO

U okviru zimskih duhovnih večeri, veliki broj posetilaca u sali ,,Glasa Crkve“, okupila je knjiga dr Arčibalda Rajsa Čujte Srbi! Nakon osamdeset dve godine od njenog nastanka, sve je više onih koji tvrde da je švajcarski doktor bio u pravu
,,Nacija koja je, poput vaše, odolela vekovnom ropstvu, koja se povukla preko Albanije i koja je, izgnana iz svoje zemlje, ali ne i poražena, uspela da se vrati na svoja ognjišta kao pobednik ““ ne dopušta da je podjarmi šaka sebičnih i podmitljivih političara, gnusnih šićardžija, prezira dostojnih zabušanata i zločinskih profitera i zelenaša... Sudbina vam je u vlastitim rukama: blistava budućnost ili ponovo ropstvo!“
Ovim rečima, dr Rudolf Arčibald Rajs, zaključuje svoje zaveštanje Srbima ““ knjigu Čujte Srbi, čuvajte se sebe. Uvek aktuelna knjiga i uvek aktuelna tema, o srpskim vrlinama i manama.
Čovek stranac, pre svega prijatelj srpskog naroda koji je, po rečima Dobrice Ćosića, bio Srbin kada to više nisu bili ni oni najveći Srbi, ostavio nam je najrealnije ogledalo u kome, u svako doba, možemo sagledati sebe. Od srpskih vrlina: hrabrosti, rodoljublja, religioznosti, milosrđa, bistrine; do mana: nerada, nezahvalnosti, ljubomore, površnosti, podmitljivosti, sve je sagledao realno i prijateljski, u knjizi koja je štampana, po želji autora, tek po njegovoj smrti. I kao da je pisana u današnjem vremenu, jer nakon čitanja shvatamo da je sve navedeno, aktuelno i danas, i da se malo šta promenilo u Srbiji od perioda kada je dr Rajs sa srpskom vojskom prešao Albaniju, Solunski front i sa Moravskom divizijom, 1918. godine, ušao u oslobođeni Beograd. Kao široko obrazovan čovek, govoreći o politici, državi, demokratiji, obrazovanju, zloupotrebi položaja, stranačkim vezama, korupciji, dr Rajs je istakao da pravi prijatelj nije onaj koji laska, već onaj koji kaže istinu.
Činioce očajnog stanja srpskog društva nakon podviga u Prvom svetskom ratu, Arčibald Rajs iznosi kroz konkretne primere iz života zajedničke države, Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Posmatrajući Srbe iz sociološkog, psihološkog, religioznog i antropološkog aspekta, on govori i o tradiciji srpskog naroda i potencijalima koje ni tada nismo znali da upotrebimo jer smo krenuli stranputicom. Politika i stranačka prepucavanja, kao i danas, i tada su dominirala našim društvom.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa