Info

9. maj 2013.9. maj 2013.
IZMEĐU REDOVA

OPET NANOVO

Opet Jovo nanovo, kaže naš narod za slične prilike ovim današnjim. Prođoše i ta silna praznovanja a mi Srbi ćemo sad opet po istom tragu. Opet ćemo pregovarati sa Šiptarima, opet ćemo se natezati sa Evropom, opet ćemo se politički gložiti i zatezati ostale prilike i neprilike, i opet ćemo rastezati život.
I kad smo kod političkih prilika, odnosno neprilika, mnogima u svetu mnogo toga nije jasno. Kažu da razumeju zašto Srbi pregovaraju sa Arnautima, ali nikako ne mogu da odgonetnu zašto Srbi pregovaraju sa Srbima.
I tako kosovski Srbi ne mogu da se dogovore sa svojom Vladom. Sa nekom, ili nečijom, će se verovatno dogovoriti.
Ali vratimo se ovim drugim prilikama i lakšim temama. Prođoše i ovi praznici a mislili smo da će trajati k“™o gladna godina pa sve što smo imali tih dana smo uložili u stomak. Neko je ovo, ipak, dobro smislio, to spajanje praznika, tako smo za samo pet dana isterali sve pare iz džepa. A novi mesec je tek počeo. Eto nam sad na prag onih koji seku neplaćenu struju, koji isključuju neuplaćene telefone, koji naplaćuju davno isključeno grejanje... a treba platiti i onim što će odneti sve ono što nismo uspeli da pojedemo. Nazdravlje.
Oni što gledaju šta drugi rade, ustanovili da pojedinac u Srbiji popije 13 litara raznog alkohola. Sad tu, naravno ima i onih koji ništa ne konzumiraju ali i onih koji tako nizak prosek i te kako nadmašuju. U ovoj zemlji neko uvek mora da vadi fleke. Prosek je prosek.
Od nedavno u Srbiji traje nekakva čudna akcija nazvana “Solidarna klopica“. Pa tako neki, na primer, kupe dve kifle a za doručak pojedu samo jednu, onu drugu ostave za nekog koji to sebi ne može da priušti. Eto, a mi mislili da smo na toj solidarnoj klopici svi već poodavno.
Ipak, ne može se reći da smo i tokom proteklih praznika bili baš solidarni. Naročito prema domaćim životinjama. Iz“™ eli smo ih kroz ražnjiće i razigrane ćevape na žaru, kobasice u tiganju, razne gulaše u kotliću i još koješta. Potamanili smo i jaja, i sad neko može reći da ni toga više nemamo. Ali, jednom se živi, sad ćemo opet biti oni stari dobri skromni Srbi.
U nekim gradovima pojavile su se nekakve čudne bele mušice koje su, takođe, tražile svoja životna prva među ovim napaćenim građanstvom. A kao da mušice znaju šta je kriza.
Tako, kažu stručnjaci, obilne padavine tokom proleća pa potom visoke temperature, stvorile su povoljne uslove za razvoj kojekakvih insekata. Ne kažu, doduše, ti isti stručnjaci, kako su te vremenske prilike uticale na ljude da se i oni ne pretvore u nešto slično insektima pa ujedaju jedni druge. Daleko bilo!

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa