9. maj 2013.9. maj 2013.
ŠABAČKO POZORIŠTE

LjUBAV ILI RAT

Muzička komedija „Rable/vrlina/greh“ po tekstu Milivoja Mlađenovića, a u režiji Vladimira Lazića, premijerno izvedena prošlog utorka, 30. aprila na Velikoj sceni
Ženiti se ili ne, voditi ljubav ili rat, glavna su pitanja koja sebi postavlja Mlađenovićev, ali i Rableov, junak Panurgije (Vladimir Milojević). Svesrdnu pomoć u razrešavanju dileme Panurgiju pomaže Pantagruel (Ivan Tomašević) dovodeći ga u komične situacije iz kojih izlazi još zbunjeniji. Tkivo komedije zasnovano na trećoj knjizi Rableovog dela „Gargantua i Pantagruel“ donosi autorov novi pogled na satirično petoknjižje. Pitanja licemerja, lažnog morala, vere, crkve i oblapornosti njenih predstavnika u srednjem veku dopiru i do danas tako da je Mlađenovićev tekst prepun aluzija na našu savremenost.
Teatar u teatru doprineo je uobličavanju onoga što je manje ili više skriveno u ljudskoj prirodi i savremenom društvu. Tako trupa direktora pozorišta (Zoran Karajić koji igra i Čemer Ljuticu) donosi na scenu Rableovski smeh ukomponovan u muziku Gabora Lenđela i scenski pokret Ferida Karajice. Maestralni spoj pokreta i muzike uobličen je u glumi Anete Tomašević (Magdalena), Deane Kostić (Brigita), Sonje Milojević (Barbara), Dragane Radojević (Dijana), Slađane Pajčić (Agneza), Aleksandre Ristić (družbenica, baka), Kristine Pajkić (sluškinja, bludnica), kao i Slobodana Petranovića Šarca (brat Jovan, ađutant), Bogoljuba Mitića (Znajša), Lazara Maksića (Hukabuka), Duška Stevanovića (posrednik), Borivoja Božanića (Bartolomeo).

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa