16. maj 2013.16. maj 2013.
NOĆ MUZEJA

PODSEĆANjEM NA TRADICIJU KORAČAMO U BUDUĆNOST

Na konferenciji za medije, prošlog ponedeljka, javnosti prezentovan program predstojeće Noći muzeja. U subotu, od 18 časova do dva časa ujutro, Šapčanima će se raznovrsnim sadržajem predstaviti 13 ustanova kulture i škola
Pre deset godina u Srbiji je organizovana prva Noć muzeja. U nacionalnoj manifestaciji, upriličenoj sa ciljem da se kroz “kreativne inicijative afirmišu univerzalne kulturne i umetničke vrednosti“, Šabac 18. maja učestvuje već sedmu godinu. U 13 ustanova kulture i škola, osmišljen je zabavan, kreativan ali i poučan program, objedinjen zajedničkim sloganom “Odličan provod u muzejima“.
- U subotu, od 18 do dva časa ujutro, vrata za posetioce će otvoriti 13 ustanova kulture i škola u Šapcu. To su Narodni muzej, Biblioteka šabačka, Kulturni centar, Međuopštinski istorijski arhiv, Udruženje likovnih stvaralaca Šapca, Apoteka “Šabac“, KUD “Abrašević“, Otvorena galerija, Škola primenjenih umetnosti, Muzička škola “Mihailo Vukdragović“, Šabačka gimnazija, Medicinska škola “Dr Andra Jovanović“ i OŠ “Janko Veselinović“. Svi navedeni učesnici su pripremili programe koji bi svojom atraktivnošću trebalo da privuku što veći broj naših sugrađana, ne samo u Noći muzeja, već i ostalih 364 dana u godini ““ navela je ispred organizatora Kristina Arsenović.
Narodni muzej Šabac / Moda šešira
Dugogodišnji istraživački rad etnologa šabačkog Narodnog muzeja Aleksandre Rašević rezultirao je postavkom posvećenom modi šešira u vremenskom rasponu od kraja 19. do prve polovine 20. veka. Kako navodi autorka , posetioci će u Noći muzeja imati prilike da se upoznaju sa modiskim i šeširdžijskim zanatom, istorijatom nastanka šešira, razvojem njihovog oblika kroz vreme, alatom za izradu sa akcentom na šabačke modiskinje i šeširdžije u navedenom periodu. U toku trajanja programa biće emitovani filmovi na temu mode šešira iz perioda između dva Svetska rata, dok će posetioci moći da isprobaju različite modele damskih i gospodskih šešira.
- Tema koja tretira modijski i šeširdžijski zanat u Šapcu i pretstavlja bitan segment kulturne istorije grada, do sada nije bila obrađena. Bilo je izuzetno teško doći do podataka, a posebno se iskristalisao problem nabavke originalnih šešira. Međutim, kao što to obično biva, sasvim slučajno smo uspeli da dođemo do jednog broja sačuvanih primeraka, a nakon toga kockice su se same složile. Iskreno se nadam, da će ova postavka ostaviti nekog traga u našem gradu, a možda i inspirisati naše sugrađanke da ponovo počnu da nose kvalitetne šešire ““ istakla je Aleksandra Rašević.
Biblioteka šabačka / Daje se na znanje
Kako navode u “hramu kulture“, obeležavanje 200 godina od izlaska prvog broja “Novina serbskih“, prvih srpskih dnevnih novina, koje je pokrenuo Dimitrije Davidović, odlična je prilika da se Šapčani upoznaju sa starom srpskom periodikom koju poseduje Biblioteka šabačka i lokalnom dnevnom štampom, ali kroz oglase.
- Ova izložba predstavlja krajnje interesantan prikaz nekadašnje dnevne štampe kroz oglase. Zahvaljujući oglasnim stranama, možemo steći uvid u to šta su naši sugrađani kupovali, prodavali, kako su reklamirali svoje prodavnice, zanate, uopšte kako su živeli. Među izdvojenim za prezentovanje, ima i onih duhovitih, gde recimo naš sugrađanin Petar Petrović obaveštava građanstvo da je kupio novi model forda, koji će svi zainteresovani moći da vide svakog dana ispred njegovog dvorišta od 10 do 12 časova, do onih tragičnih oglasa u kojima roditelji traže svoju nestalu decu nakon Prvog svetskog rata- najavila je Kristina Arsenović, i dodala da će uporedo sa navedenom postavkom u saradnji sa grafičkim dizajnerima Ivanom Soldić i Nemanjom Manjenčić biti organizovan i poseban segment pod nazivom “Vremeplov“, dok će naši najmlađi sugrađani i ove godine moći da uživaju u Biblišinom ponoćnom čitalištu, a Šapčani koji još uvek nisu moći će da se učlane u gradsku Biblioteku sa popustom ili kupe neku od antikvarnih publikacija.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa