16. maj 2013.16. maj 2013.
JOŠ JEDNO PRIZNANjE ZA ŽIVOTNO DELO KRSTIVOJU ILIĆU

VITEŠTVO POEZIJE

Povodom dodele Vitezove nagrade za životno delo 11. maja ove godine razgovarali smo sa pesnikom, više o sećanju i prisećanju, nego o aktuelnom trenutku stvaranja. A takav pristup inicirao je sam pesnik! Kao da se mnogo komotnije oseća u uspomenama nego u, po njemu, surovoj stvarnosti!
Da li se pribojavate nagrada koje se dodeljuju za životno delo, mada ste u najzrelijim godinama stvaranja?
- Pribojavati se, bilo bi isuviše jednostavno! To mogu svi! Jer bi to bila kategorija telesnog iščeznuća! Kod mene je to duhovna strepnja da će ostati neiskazane sve one tužbalice zbog kojih me je Stvoritelj poezije, u ovom obliku, i uputio u strane predele zemaljskog života, mada smo se, pri poslednjem pozdravu, dobro razumeli! Kao da je želeo reći: IDI, OSTVARI DELO, sve ostalo je, ionako, praznina! I evo, kao što Vam je poznato, svoju orfejsku propoved lagano privodim kraju!
Za Vas se, i u poeziji, i u životu, govori da ste monaški posvećeni umetnosti! Zar to nije neka vrsta stalne molitve za dug život?
- A, ne! To je samo prelivanje dva sasuda, jednog u drugi! Fizička supstanca, kao hraniteljica metafizičkom uzletu, dok se ne odvoji od prepoznatljivog, i tužnog predela, koji je osuđen na večnu tminu, dublju i gušću od sebe same! Nalik na beskonačnu noć! Međutim, u samoj definiciji životnog dela, kod mene se pojavilo jedno sudbinsko ozarenje, kao neka mala ruža sunca, koja je brinula o mojoj poeziji, izvan mene! Najpre, u prvom diptihu, nagrade za životno delo za odrasle: Kruna despota Stefana, i Statueta Branka Radičevića; zatim, u drugom diptihu, nagrade za Životno delo za decu: Zlatni ključić Smedereva, i, evo, ovih dana, Vitezova nagrada! Skoro savršeni poredak stvari!

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa