16. maj 2013.16. maj 2013.
KAPITALNI IZDAVAČKI PODUHVAT IK GLAS CRKVE

SVETI VLADIKA OPET MEĐU NAMA

Povodom 1.700 godina slobode hrišćanstva i 10-ogodišnjice kanonizacije Svetog vladike Nikolaja Velimirovića, Eparhija šabačka je nedavno objavila Sabrana dela vladike Nikolaja u 13 tomova, na 10.500 strana i prvu monografiju o ovom Svetitelju.
- Ovo je najveći poduhvat u istoriji SPC, koja je obeležena upravo značajnim izdanjima i knjigama, od Miroslavljevog jevanđelja do najnovijih spomenica i izdanja Patrijaršije. Ovde je sve ono što predstavlja duhovno i književno svaralaštvo vladike Nikolaja, izuzimajući njegove beleške, koncepte i ideje, iz kojih je crpeo i koristio materijal. Ovo su celovita, zaokružena dela, nukleus njegovog stvaralaštva i duhovno blago srpskog naroda. Od kada objavljujemo knjige, nije bilo većeg interesovanja, što i nije čudo, s obzirom da je poznato da je vladika Nikolaj omiljeni srpski pisac, posebno u verujućim slojevima, rekao je Ljubomir Ranković, urednik IK Glas Crkve i autor monografije.
Monografija „Sveti Vladika Nikolaj, život i delo“ je prva, ozbiljna studija o ovom svetitelju, sa obiljem ilustracija. „Njegova biografija nije sladunjava i idilična priča, poput života svetaca opisanih u knjizi Stare srpske biografije i u Žitijama svetih, Vladičinim životom je upravljala moćna ruka Božjeg promisla.“ Zanimljivo je da on nije želeo da ide u školu, a kad ga je otac odveo da se upiše, „osećao sam se kao neka vrsta taoca za Velimiroviće“, kasnije je govorio. Po završetku Gimnazije, želeo je da upiše Vojnu Akademiju i postane oficir, ali je odbijen i nemajući kud, upisao je Bogosloviju.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa