16. maj 2013.16. maj 2013.
SUŠENO VOĆE ŠANSA ZA POLjOPRIVREDNIKE

SRPSKA ŠLjIVA SPREMNA ZA EVROPU

Posle višedecenijske pauze, proizvodnja suvih šljiva na teritoriji Šapca je obnovljena. Firma „Lipkom“ iz Lipolista planira ove godine da preradi skoro 2.000 tona šljive koja će uglavnom završiti na tržištu Evropske unije i Ruske federacije.
Devastiranu zgrade zemljoradničke zadruge u Lipolistu, 2006. godine kupilo je preduzeće „Lipkom“. Posle temeljnog preuređenja, firma je počela sa proizvodnjom, preradom i otkupom svežeg i suvog voća. Na 30 hektara 25 stalno zaposlenih, uz pomoć 30 sezonskih radnika, bavi se uzgojem i sušenjem šljiva, koje završavaju u prodavnicama u Austriji, Sloveniji, Nemačkoj i drugim evropskim državama. Proizvodni proces i plasman robe više se ne dovode u pitanje, te su u „Lipkomu“ okrenuti ka proširenju poslovanja i novim tehnološkim rešenjima.
- Napornim radom došli smo do pozicije u kojoj se trenutno nalazimo, a planiramo da investiramo i u narednim godinama. Želja nam je da u budućnosti proširimo proizvodne kapacitete i da radimo na merketingu naših proizvoda. Osim toga, planiramo da preuredimo kotlarnicu u objektu, pri čemu ćemo umesto mazuta, koji smo do sada koristili, za grejanje i proces proizvodnje koristiti koštice šljiva, kaže Veroljub Vasić, direktor preduzeća „Lipkom“.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa