16. maj 2013.16. maj 2013.
150 GODINA HUMANITARNE AKCIJE

ROĐENDAN CRVENOG KRSTA

Ideje Anri Dinana, predstavljene u njegovoj knjizi „Sećanje na Solferino“ 1863. godine, pretočene su u stvarnost osnivanjem Međunarodnog Komiteta Crvenog Krsta i uspostavljanjem nacionalnih društava
U ovoj godini, proslavljamo 150 godina od osnivanja Crvenog krsta, na globalnom i lokalnom nivou i podsećamo se na značaj humanosti u ovom svetu koji se brzo menja.
Crveni krst Šabac, obeležio je svoj rođendan nizom aktivnosti od 8. do 15. maja. U OŠ “Nikolaj Velimirović“, realizovana je promocija humanih vrednosti, pod sloganom Za dobrotu, svaki dan je dobar, a u prostorijama Crvenog krsta, prošlog petka, održan je prijem pobednika konkursa „Krv život znači“.
- Postoje programi u kojima budimo humanost, pre svega, kod najmlađih. Na taj način, krv će čekati pacijenta, a ne obrnuto. Ova manifestacija ima za cilj da se mladi izraze na kreativan način, kroz literarno i likovno stvaralaštvo, a u odabiru radova, rukovodili smo se prepoznavanjem važnosti davanja krvi, rekla je Snežana Petrović, stručna saradnica Crvenog krsta Šabac.
Nagrađeni su likovni radovi Jane Mićić, Ane Martinović, Selene Matić (u okviru konkursa u osnovnim školama), Filipa Tkalca iz škole Primenjenih umetnosti i Nemanje Božića iz Tehničke škole. Kada je u pitanju literarno izražavanje, nagrade su pripale Marini Erić, Emini Milić i Tatjani Pujiz.
U nedelji Crvenog krsta, mladi volonteri obilaze dugogodišnje aktiviste. Ovaj put, posetili su Daru Rajčić, učiteljicu u penziji. Davne 1945 godine, ona je započela svoj humanitarni rad prikupljanjem članarine, koja je tada bila jedan dinar. Svih ovih godina, učiteljica iz Prnjavora nije prestajala aktivno da se bavi humanošću i nesebično sebe da daje, što i danas radi.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa