23. maj 2013.23. maj 2013.
ŠABAČKA NOĆ MUZEJA

NEOBIČNO, KREATIVNO, TRADICIONALNO

Poznat još iz doba Jevrema Obrenovića, po svom kulturnom, umetničkom i mondenskom životu, Šabac se u subotu, 18. maja, za kratko vratio u vreme šešira, čitanja lokalne dnevne štampe i veselih noći u mnogobrojnim kafanama uz zvuke „Cicvarića“.
Na trinaest lokacija Šapčanima je tokom ove noći ponuđen bogat kulturni, obrazovni i umetnički program. Tako su Narodni muzej, Biblioteka šabačka, Međuopštinski istorijski arhiv, Kulturni centar, ULSŠ, Šabačka gimnazija, Medicinska škola „Dr Andra Jovanović“, KUD „Abrašević“, Apoteka “Šabac“ svojim programima dočarali prohujala vreme uz pomoć eksponata, stare srpske periodike, fotografija, filmskih zapisa, slika, muzike i poezije.
Sugrađani su imali priliku da probaju izložene šešire, ali i da ispred Kulturnog centra učestvuju u stvaranju umetničkog dela uz pomoć saveta slikara Radovana Mirazovića, člana nekadašnje slikarsko-pesničke grupe „Boje i reči“ koja je stvarala pod krovom Doma kulture, danas Kulturnog centra.
- Fenomenalno je. Nezaboravno veče. Drago mi je što sam dobila šansu da učestvujem u stvaranju jednog ovakvog umetničkog dela. Ne deluje mi da sedim ovde tri sata jer sam izgubila pojam o vremenu. Uživam. Ništa mi ne smeta ““ rekla je Katarina Đurić, učenica treće godine Šabačke gimnazije.
Neobičan način komuniciranja sa publikom ponudila je i Škola primenjenih umetnosti izložbom stilskih krojača, fotografske sekcije i aranžera. Ogrtači različitih formi, stila i tehnike izrade, modne fotografije i žive lutke dočarali su zamisao prof. Dragane Mališić Marković, autorke postavke.
Kreativost je pokazala i grupa mladih autora sa projektom „Otvorena galerija“ čiji je cilj bio približavanje umetnosti širokim narodnim masama putem postavljanja radova na oglasnim tablama ispred Tržnice, Zelenog venca, Pošte, Velikog parka i Doma vojske.
A da se ne zaboravljaju svoji koreni potvrdili su i Srđan Đurić, košarkaš, Vojislav Mijić, plivač, Đorđe Damjanović, planinar, rukometašice Tanja Dimitrić Mijailović i Aleksandra Jovanović, Slobodan Mijailović, vaterpolista, Slobodan Nikolić, bokser i rukometaši Đorđe i David Rašić koji su posetili izložbu posvećenu njihovim sportskim uspesima u OŠ „Janko Veselinović“ gde je sve i počelo.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa