23. maj 2013.23. maj 2013.
POŠTOVANjE LjUDSKIH PRAVA

ŽIVOT SA HIVOM

U nedelju, 19. maja, obeležen je Svetski dan sećanja na preminule od AIDS (side). Kampanja, koja ima za cilj podizanje svesti u vezi sa ovom bolešću, organizovana i u Šapcu
U maju 1983. godine, nekoliko osoba podstaknutih strahom, bolom, gubitkom voljenih i sopstvenom izolovanošću, prošetalo je ulicama San Franciska, noseći parolu “Borimo se za sopstvene živote“. Tog dana se, ovoj grupici, priključilo još 10.000 ljudi, koji su posredno ili neposredno, bili suočeni sa ovom teškom bolešću.
Ovogodišnja, trideseta kampanja na globalnom nivou, obeležena je u 115 zemalja raznim manifestacijama koje imaju za cilj promovisanje solidarnosti i poštovanje ljudskih prava. Danas, kada u svetu više od 33 miliona osoba živi sa HIV infekcijom, izuzetno je značajno da se uspostavi dijalog u zajednici, na lokalnom i nacionalnom nivou, o načinima prevencije infekcije, lečenju, nezi i pružanju podrške osobama koje žive sa ovom bolešću.
Predrasuda i diskriminacija obolelih osoba prožimaju sve strukture društva i predstavljaju glavnu smetnju u sprovođenju preventivnih aktivnosti, što dovodi do toga da se mali broj osoba odlučuju za testiranje na HIV.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa