30. maj 2013.30. maj 2013.
HODOČASNIČKO PUTOVANjE

GRAD GDE ŽIVI BOG

Šapčanka Aleksandra Savatić, boravila je treći put u Jerusalimu. Ovom prilikom za Vaskrs, kada je dobila i zvanje hodočasnika, hadži
Putovanje sam započela preko Istanbula, od impozantne i izuzetne Svete Sofije, jedne od najznačajnijih vizantijskih građevina. U njoj su originalni mozaici, najlepši koje sam do sada videla. Sa prijateljicama sam, na Veliki četvrtak, stigla u Jerusalim. Otišle smo u sopstvenoj organizaciji, što se pokazalo kao mnogo povoljnija i jeftinija varijanta. Odmah smo posetile Hramovni breg, gde se nalazi stena za koju se verovalo da je na njoj počivao svet i onaj ko drži njen vrh, smatra se da drži čitav svet. Trenutno ona pripada muslimanima- navodi Aleksandra i započinje priču o svom putovanju u Jerusalim, grad za koga se kaže da je mesto u kome živi Bog.
Iako njegov naziv u prevodu znači grad mira, u svojoj 5000 godina staroj istoriji, to nije bio. Isprepletan je različitim religijama i političkim uticajima. To je grad u kome je praotac Avram, Abraham i Ibrahim, po hrišćanstvu, judaizmu i islamu, hteo da žrtvuje svog sina i tako dokaže vernost Bogu. I danas je podjednako važan različitim konfesijama. Grad u kome je Gospod Isus Hristos stradao iskupivši pred Bogom čitav ljudski rod i gde je vaskrsao, pobedivši smrt, dajući hrišćanima suštinu i smisao verovanja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa