30. maj 2013.30. maj 2013.
ŠKOLA PRIMENjENIH UMETNOSTI

OD IDEJE DO SAVREMENE OBRAZOVNE USTANOVE

Otvaranjem „Retrospektivne izložbe radova učenika od 1993. do 2013. godine“ prošlog četvrtka u galeriji „Vladislav Lalicki“ Šabačkog pozorišta otpočela Svečana akademija povodom dvadeset godina postojanja. Izvedena predstava „Bajka ““ umetnički zanati kroz vekove“, scenariste i režisera Ivana Tomaševića. Učestvovali i učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“. Proslavi prisustvovao dr Zoran Kostić, pomoćnik ministra prosvete, Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika, Ana Marinković, načelnica Odeljenja z&#
Vera u znanje i zanatsko-umetničko stvaralaštvo idejnih tvoraca koncepcije o Školi za umetničke zanate 1993. godine prof. dr Zdravka Milinkovića, Milana Žugića, Ljiljane Nikolić, Petra Brkića i Svetozara Nahoda, članova tadašnjeg Ministarstva prosvete, okupila je posle dvadeset godina sve u Šabačkom pozorištu. Snovi utemeljeni na tradiciji, znanju, kreativnosti i duhovnosti izrasli su u ustanovu koja je istrajnim radom i zalaganjem profesora i učenika stekla ime i svoje mesto među obrazovnim institucijama.
-Šabac je oduvek bio grad društvenog, kulturnog i umetničkog prestiža i zaista ne čudi što su umetnički zanati u novijoj istoriji po prvi put institucionalno počeli da se izučavaju upravo u Šapcu pre dvadeset godina. Srbija je kovčeg pun raskošnog umetničkog nasleđa. Naša je dužnost da ga čuvamo, negujemo i sa ponosom pokazujemo kao jedno od najlepših lica Srbije. A mi to želimo i mi to možemo. Danas u školi radimo povezujući na najlepši mogući način prošlost i budućnost, tradiciju i inovativnost, a za sve aktivnosti koje su realizovane i koje će se realizovati svakako su najzaslužniji zaposleni u školi i njeni učenici. Kao predavači, osim profesora opšte obrazovnih predmeta, radili su i rade iskusni likovni stvaraoci, pedagozi, akademski slikari, vajari, grafičari, dizajneri, koji prate svaki novi doživljaj mladih umetnika i zajednički tragaju za novim izrazima. Želim da im zahvalim, kao i onima koji više nisu sa nama, a bili su deo našeg kolektiva jer su nam pomogli da budemo ono što danas jesmo ““ rekla je Nevenka Đokić, direktorka.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa