30. maj 2013.30. maj 2013.
VLADA PRIHVATILA AMANDMANE OPOZICIJE NA SET ZDRAVSTVENIH ZAKONA

ZA KVALITETNIJU ZDRAVSTVENU ZAŠTITU

Narodna skupština Republike Srbije prošle nedelje usvojila je niz zakona iz oblasti zdravstvene zaštite, na čije su donošenje veliki uticaj imali poslanici opozicije. Članovi opozicionih poslaničkih grupa su amandmanima, među kojima su i četiri amandmana narodnog poslanika „Zajedno za Srbiju“ iz Šapca Nebojše Zelenovića, doprineli većoj obuhvatnosti novih propisa.
Usvojeni amandmani opozicije na tekstove zakona koje predlaže Vlada Republike Srbije su retka pojava u političkoj praksi Srbije. Ipak, prošle nedelje je zabeležen takav slučaj. U čemu je suština usvojenih amandmana na Zakon o pravima pacijenata?
U Narodnoj skupštini Republike Srbije član sam Odbora za zdravlje i porodicu, te mi je bilo veoma važno da se uključim u pisanje teksta Zakona o pravima pacijenata. Smatram da je taj pravni akt veoma bitan, a s obzirom da je naše zemlja jedna od retkih evropskih država koja nije imala ovakav zakon, smatrao sam da je potrebno da ga unapredim amandmanima. Drago mi je da je ministarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović podržala kako naše, tako i amandmane predstavnika drugih opozicionih stranaka. Osnovna ideja bila je da popravimo tekst zakona, da omogućimo najširi mogući korpus prava svim našim građanima kako bi zdravstvo u našoj zemlji bilo kvalitetnije i bolje. Moja tri amandmana na Zakon o o pravima pacijenata, koja su usvojena, odnose se na kontrolu zaštite prava pacijenata, odnosno na osiguranje primene tih prava. U praksi, to znači da će se kontrola prava pacijenata obavljati u instituciji koju finansiraju građani Srbije, koja sa više od 95 odsto finansira kompletnu zdravstvenu zaštitu stanovništva, a to je Republički fond za zdravstveno osiguranje. Instutucija kojom sam rukovodio do pre godinu dana, filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Šapcu, još pre dve i po godine osnovala je Kancelariju za pravnu pomoć, tako da je na bazi postojanja takve i sličnih institucija nastala ideja koja će se realizovati na nivou čitave republike.
Da li pratite rad filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Šapcu i da li su nastavljeni projekti koje je ova institucija započela tokom poslednjih nekoliko godina?
Koliko sam upoznat poslovi koji su započeti dok sam se nalazi na čelu filijale su nastavljeni. Sve funkcioniše kako treba i apsolutna je istina da je filijala u Šapcu izuzetno dobro organizovana i svakako spada među najbolje u Srbiji. Moja ideja ozbiljne državne institucije podrazumeva da ona bude dostupna građanima tokom čitavog dana, da ima ljude koji dosta poslova završavaju na terenu, odnosno da izlazi u susret krajnjim korisnicima usluga. To smo uspeli da realizujemo na primeru filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Šapcu, gde više nema bespotrebnog šetanja građana po šalterima. Veliki značaj imaju i mobilne lekarske komisije, koje su građanima uštedele i vreme i novac, i načajno smanjile gužve u prostorijama filijale fonda. U to vreme poboljšana je komunikacija sa drugim ustanovama, poput Nacionalne službe za zapošljavanje ili katastra, te su ljudi mogli da završe mnoge poslove na šalterima naših filijala bez odlaska po dokumentaciju u druge ustanove. Ovim i sličnim rešenjima filijala Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Šapcu došla je u sitauciju da u njoj nema gužvi, da su korisnici zadovoljni, a da smo uspeli i da im ponudimo i nove korisne usluge.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa