30. maj 2013.30. maj 2013.
SUBVENCIJE GRADA PODSTAKLE POLjOPRIVREDNU PROIZVODNjU

BUDUĆNOST U POLjOPRIVREDI

Gradonačelnik Šapca Miloš Milošević, sa saradnicima, posetio je prošle srede domaćinstvo Mila Damnjanovića u Zablaću, jednog od najznačajnijih proizvođača mleka i junadi u ovom kraju. Imanje Damnjanovića održavaju dve generacije. U novoj štali otvorenog tipa, izgrađenoj prošle godine, su 22 krave. Investicija je koštala 10.000 evra. Objekat je sazidan bez kredita, po svim standardima savremenih štala. U staroj štali je pet osemenjenih i pet mladih junica.
Gradonačelnik Šapca istakao je da su Damnjanovići dobar primer svega što je Grad učinio u oblasti podsticaja poljoprivredne proizvodnje.
- Damnjanovići su uspešni u poslu kojim se bave: uzgoju krava i proizvodnji mleka, ali je i Grad Šabac, politikom realizovanom posredstvom nekoliko projekata u prethodnih pet godina, omogućio da napreduju i na lakši način povećaju proizvodnju i ostvare bolji prihod. Za kopanje dubinskog bunara Grad im je obezbedio 1.500 evra. Proizvodnja mleka nije moguća bez snabdevanja kvalitetnom vodom u dovoljnoj količini. Damnjanovići su sa komšijama konkurisali za rekonstrukciju niskonaponske mreže. Za tu svrhu iz gradskog budžeta izdvojeno je 3.500 evra, tako da sada imaju stabilno napajanje električnom energijom, što njihovu proizvodnju čini efikasnijom. Ostvarili su i subvencije za svako tele koje se oteli na farmi, naveo je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević.
Damnjanovići obrađuju svojih 14 hektara zemlje i uzimaju u zakup još 13 hektara. Svakog dana krave pojedu jednu tonu zelene hrane i 150 kilograma koncentrata. Ove godine kupili su mašinu za spremanje senaže koja za jedan dan pokosi i iseče oko 20 prikolica sena. Svakog dana predaju između 300 i 320 litara mleka. Zahvalni su lokalnoj samoupravi za pomoć i ističu značaj savremenog objekta i opreme.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa