6. jun 2013.6. jun 2013.
SA PUTA PO MALOJ AZIJI

ŠOPINGOVALA ČAK I KLEOPATRA

Sa desne strane Kureta ulice, na mermernom pročelju palate, uklesan je znak sa zmijom ““ prepoznatljiv putokaz koji govori da je u pitanju ““ lekar ili bolnica.
Zašto je zmija u znaku, reći će legenda.
Jedan od plemića bio je mnogo bolestan. Kada je došao kod lekara smestili su ga u jednu odaju, pregledali i pošto nisu bili sigurni u dijagnozu odredili su mu lečenje - drastičnom dijetom! Bolesniku nije bilo bolje ““ naprotiv, počeo je da gubi u težini i svakim danom izgledao sve lošije. Lekari su zaključili da je bogati plemić beznadežan slučaj ““ i jednom rečju - otpisali ga! No, ljudi iz okoline primetili su da je u bolesnikovu sobu svakodnevno dolazila jedna zmija koja bi popila mleko iz njegovu posude, a potom u tu istu posudu ispuštala otrov.
Jadni plemić je ožedneo, tražio je vodu i pošto je nije dobio, poslednjim delićem snage prineo je posudu ustima i progutao njen sadržaj. Kada im je rečeno šta se desilo lekari su odmahnuli rukom i rekli da ga u svakom slučaju čeka smrt.
Ali ““ prevarili su se. Bolesniku je bilo bolje. Povratila mu se snaga, dobio je boju i apetit. Lekari su zaključili da se oporavio i da mu je u tome pomogao - zmijski otrov. Od tada datira dobropoznati znak pehara sa zmijom!

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa