6. jun 2013.6. jun 2013.
BORBA PROTIV DROGE

SVI SMO ODGOVORNI

Republika Srbija, u saradnji sa nemačko-češkim konzorcijumom, sprovodi Tvining projekat „Implementacija strategije za borbu protiv droga“. Cilj ovog projekta je smanjenje ponude i potražnje, kao i rad na prevenciji zloupotrebe psihoaktivnih supstanci
U sali Zavoda za javno zdravlje u Šapcu, prošle srede, Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, organizovao je konferenciju na kojoj su učestvovali dr Biljana Kilibarda, dr Roman Gabrhelik, dr Markus Martins, prim. dr Milijana Popović, dr Boris Jovanović i prim. dr Nada Đurić.
- Tvining projekat je instrument Evropske Unije, koji predstavlja administrativno partnerstvo između zemalja članica i korisnica, odnosno, budućih članica EU. S obzirom da se fokusiramo na dve glavne komponente, a to su smanjenje ponude i potražnje droga, projekat se obavlja u saradnji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije i Ministarstvom zdravlja, odnosno Instituta za javno zdravlje i ostalih partnera. Ovaj sastanak je akcentovan na preventivnim aktivnostima, a kada je reč o korišćenju droge, nije bez značaja podatak da je naših 16-ogodišnjaka, koji su probali ilegalnu drogu, manji procenat nego njihovih vršnjaka iz drugih zemalja EU, rekla je dr Biljana Kilibarda, načelnica centra za promociju zdravlja iz Instituta za javno zdravlje.
Tvining projekat funkcioniše kao administrativno partnerstvo između članica EU i zemalja koje su kandidati. Naša zemlja se obratila EU i kao odgovor dobila nacrt ovog projekta u koji se uključilo 18 zemalja, ili, šest konzorcijuma. Srbija se odlučila za partnerstvo sa Nemačkom i Češkom.
- Postoji i druga strana medalje, tvining ne podrazumeva finansije, on ne plaća ništa srpskoj administraciji, ono što nudi jeste stručnost, rekao je dr Markus Martins, stalni savetnik, delegiran od Federalnog Ministarstva zdravlja Nemačke, koji će ostati u Srbiji 18 meseci, koliko je predviđeno da traje ovaj projekat. „Što se tiče problema koji se dešavaju u Srbiji, ne nalazim ništa specifično, nešto što ne postoji i u drugim zemljama, osim Balkanske rute, koja predstavlja glavni put šverca droge“, dodao je Martins.
- Postoje razlike između zemalja koje su članice EU. Ovde sam se sreo sa visoko motivisanim stručnjacima, profesionalcima i problemima koji su isti kao i u Češkoj Republici, a to je, pre svega, nedostatak finansijskih sredstava. Trebalo bi povećati novčana ulaganja u prevenciju, jer je bez toga nemoguće raditi, bio je precizan dr Gabrhelik, psihijatar iz Praga.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa