28. januar 2010.28. jan 2010.
PROSPERITET LOKALNIH SREDINA

ZNANjEM KROZ BUDUĆNOST

Preporukom Ministarstva kulture, kao priznanjem za dosadašnji rad,
Đenadija Šujić, očekuje bolje dane za Jalovičku likovnu koloniju
U okviru programa Ministarstva kulture organizovano je stručno usavršavanje za zaposlene u institucijama kulture širom Srbije. Đenadija Šujić, referent za likovne delatnosti u Biblioteci ,,Diša Atić“ u Vladimircima, bila je jedan od dva odabrana učesnika ovog seminara sa teritorije Mačvanskog okruga. U sastavu vladimiračke biblioteke nalazi se i Jalovička likovna kolonija, gde Đenadija obavlja poslove organizatora. Nakon dugogodišnjeg rada u kulturi koji podrazumeva obavljanje mnoštva poslova oko kolonije, ona ističe da je seminar u Ministarstvu omogućio upoznavanje novih ljudi i stvaranje poslovnih veza koje će se, veruje, povoljno odraziti na budućnost Jalovičke kolonije, jer su kontakti ovakve vrste izuzetno važni za razvoj kulture u lokalnim sredinama.
- Cilj programa je da omogući prenošenje znanja i iskustava svima kojima je to neophodno i koji imaju motiv za dalje usavršavanje. Ovakav vid saradnje pruža mogućnost probijanja lokalnih okvira i, u velikoj meri, doprinosi procesu decentralizacije u oblasti kulture. Bilo je izuzetno zadovoljstvo prisustvovati ovakvom skupu, gde su bile obuhvaćene teme planiranja, ali i predstavljanje uspešnih projekata u kulturi. Dobila sam niz korisnih informacija koje će mi pomoći u daljem radu. Preporučila bih svim mladim ljudima iz unutrešnjosti da prihvate učešće na ovakvoj vrsti seminara, kada im se za to ukaže prilika, jer svaka nova informacija je od izuzetne važnosti za razvoj kulture u učmalim, prilično zatvorenim sredinama ““ istakla je Đenadija.
Nakon seminara i obavljene profesionalne prakse u beogradskom Kulturnom centru Redž, ponela je preporuku dobijenu u Ministarstvu koja joj otvara vrata u mnogim institucijama kulture u Srbiji, u cilju unapređenja rada matične ustanove. Preporuka je, po ličnom nahođenju, prihvaćena kao priznanje za dosadašnji rad, jer, kako i sama kaže, nije jednostavno baviti se ovakvom vrstom posla u sredini koja ne pridaje veliku važnost razvoju umetnosti i kulture uopšte.
Pored izuzetne ljubavi prema svom poslu, žara i volje da očuva postojeću tradiciju, ona se veoma često susreće i sa problemima koje jedino mladost može da nosi. Zgrada kolonije je u prilično lošem stanju, krov je počeo da prokišnjava, a oštećen je i sanitarni čvor. Borbu protiv nedaća i često nerazumevanje okoline, ublažavaju prijatelji, ljubitelji umetnosti. Shodno mogućnostima, podršku pruža Opština Vladimirci i Ministarstvo za kulturu koje je uvrstilo Jalovičku koloniju među prve tri u Srbiji.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa