13. jun 2013.13. jun 2013.
U POSETI ŠAPCU

ZA KORAK BLIŽI EVROPI

Stavljanjem u funkciju novoizgrađene deponije “Srem-Mačva“ biće rešeno pitanje odlaganja otpada za preko 200.000 građana. Evropska unija sa 15 miliona evra podržala realizaciju kapitalnih infrastrukturnih projekata u Šapcu. Nadležni obećavaju nastavak saradnje
Povodom 5. juna, Dana zaštite životne sredine, Šabac su prošle srede posetili šef Delagacije Evropske unije u Republici Srbiji Vensan Dežer, državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović. Sa gradonačelnikom Šapca Milošem Miloševićem i predstavnicima šabačke lokalne samouprave, gosti su obišli novoizgrađeno postrojenje šabačke transfer stanice, gradilište postrojenja za preradu otpadnih voda, a potom i lokaciju deponije “Srem-Mačva“ u ataru sela Jarak.
Rešeni veliki komunalni problemi
Savremen sistem upravljanja otpadom, zdravija životna sredina i iskorišćavanje kapaciteta savske obale, na kojoj su se do sada nalazile deponije u Šapcu i Sremskoj Mitrovici, samo su neki od ciljeva projekta izgradnje Regionalne deponije „Srem Mačva“. Početak rada deponije, većim delom finansirane sredstvima Evropske unije, očekuje se u narednih mesec dana. Ovim će biti rešeno pitanje odlaganja otpada za oko 200.000 žitelja Vojvodine i Mačvanskog okruga.
-Realizacija projekta izgradnje sanitarne deponije počela je pre tri godine. Njegova ukupna vrednost je oko 6,5 miliona evra, a od toga je učešće Evropske unije u iznosu od 5 miliona. Ostalo je još da se izgradi postrojenje za separaciju đubreta tako da sam uveren da će ova regionalna deponija za dve do tri nedelje početi sa radom ““ istakao je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer, i dodao: “Ovo nije jedini projekat komunalne infrastrukture u Šapcu u čijoj je izgradnji učestvovala Evropska unija. U blizini transfer stanice nalazi se gradilište novog postrojenja za preradu otpadnih voda. Ukupna vrednost ovog projekta je preko 18,5 miliona evra, od čega je EU donirala deset miliona. Iz navedenog je moguće zaključiti da je naš pristup zaštiti životne sredine u Šapcu sveobuhvatan, a koristi od ovih objekata višestruke. Međutim, da bi se ti benefiti ispoljili neophodan je intenzivan rad na obrazovanju ljudi, promeni njihove svesti o važnosti upravljanja životnom sredinom.“
Da je pomoć Evropske unije od neprocenjivog značaja na polju očuvanja prirodnog okruženja konstataovao je državni sekretar Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine Dušan Mrakić, posebno kada se računa na dobijanje datuma za pregovore, koji će označiti i neophodnost usklađivanja zakonskih akata sa zemljama Unije.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa