28. januar 2010.28. jan 2010.
LEGALIZACIJA PO NOVOM ZAKONU U OPŠTINI BOGATIĆ

PREKO 70 ZAHTEVA

Rok za podnošenje zahteva prema novom Zakonu o planiranju i izgradnji ističe 11. marta ove godine. Dosta nejasnoća, otežava primenu
Za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u opštini Bogatić vlada veliko interesovanje. O tome jasno svedoči i broj do sada podnetih zahteva, Odseku za građevinsko zemljište Skupštine opštine Bogatić.
- Do početka ove sedmice primili smo 71 zahtev za legalizaciju shodno novom Zakonu o planiranju i izgradnji usvojenom krajem prošle godine. Prema našim saznanjima to je ubedljivo najviše u odnosu na opštine u okruženju, a stranke i dalje dolaze i predaju zahteve. Verujem da će ih biti i znatno više jer smo tek na polovini roka predviđenog, kao mogućeg za podnošenje zahteva, kaže Slavko Vladimirović, načelnik ove službe. U svemu tome znatno mu pomažu saradnici ali postoje i brojne nejasnoće za primenu Zanona, koje se uklanjaju dodatnim propisima.
Broju od 71, treba dodati i one zahteve za legalizaciju podnete 2003. i 2006. godine, a još ne završene. Vlasnicima će povodom toga biti dostavljena obaveštenja. I te postupke treba što pre dovesti do kraja.
O novom Zakonu prethodno su se pozitivno izjasnili članovi Veća i odbornici Skupštine opštine Bogatić na odvojenim sednicama. Obrazlažući njegov značaj, Vladimirović je tada izjavio da su osnovni ciljevi legalizacije sveobuhvatnost, niska cena, brzina i efikasnost sprovođenja. A već na startu su se pojavili određeni problemi, koje nadležni otklanjaju donošenjem odgovarajućih podzakonskih akata. U praksi postoje i velike razlike kod primene u gradskim i seoskim sredinama.
- Kod nas je karakteristično da su naknade neuporedivo niže u odnosu na susedne, a posebno gradske opštine. To ne predstavlja nikakav problem. Primera radi naknada za uređenje građevinskog zemljišta u petoj zoni Beograda iznosi oko 4.500,00 dinara, a u Bogatiću u prvoj zoni svega 9,9 dinara, kaže Dragan Josipović stručni saradnik u ovom opštinskom odeljenju u Bogatiću.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa