20. jun 2013.20. jun 2013.
IZMEĐU REDOVA

PRESTUPNICI I PRISTUPNICI

Prestupnici i pristupnici, to mu nekako dođemo mi. Godinama su nas smatrali prestupnicima a sad, izgleda da će nas isto godinama smatrati pristupnicima. Evropi, naravno.
Doduše, puna nam je država kojekakvih prestupnika, ponekad i oni pristupe pravdi ali u većini slučajeva su odstupnici.
Ajd“™ što su neki dan uhapsili onog bivšeg ministra privrede koji je, ni manje ni više, kupio beogradsku luku, al“™ što strpaše iza rešetaka i neke bivše funkcionere Agencije za privatizaciju, e to nije jasno. Ta agencija je baš bila nepogrešiva i, reklo bi se, neprikosnovena. Pa to se bar vidi po svim dosadašnjim privatizacijama.
A sadašnji zvaničnici tvrde da zemlja neće ući u bankrot. Doduše i bivši premijer, one još bivše Vlade, nagoveštavao je da mi iz krize možemo da izvučemo korist. Ako je korist još veća kriza, e onda smo se okoristili.
Sve više oni odozgo pričaju ovima odozdo o minusu u državnoj kasi. Pa kome pričaju. Nisu sigurno taj minus napravili oni koji žive u minusu.
A i Amerikanci se desili iznenađeni kad im je jedan bivši pripadnik tajne službe otkrio kako se svi njihovi telefonski i internet razgovori prisluškuju. I sada se čitav ostali svet desio iznenađen što su se sami Ameri zadesili iznenađeni. Pa zar oni da prisluškuju čitavu zemljinu kuglu a da ne slušaju svoje zemljake.
Kažu ti stranci da kod nas u Srbiji i nema više američkih pa ni drugih špijuna. I šta će nam, dovoljni smo sami sebi.
Kod nas nema tog međusobnog prisluškivanja, odnosno nema potrebe za tako nečim. Mi što smo imali da kažemo jedni drugima, rekli smo. Zaludu je sad trošiti vreme, ljude i tehniku kako bi se saznalo nešto novo. Kod nas je sve po starom.
Po starom su zbivanja i u našoj politici. A kad bi, na primer, domaćim političarima bilo dozvoljeno da mogu da promene samo dve tri stranke, mi onda ne bi imali ni političara.
Tako je u ovoj zemlji na brdovitom Balkanu osnovana i politička akademija. Eto ti ga sad. Znači da se u našem budućem političkom životu ništa neće menjati jer će ovi novi, odnosno budući političari, učiti od ovih sadašnjih. A ti sadašnji zna se kakvi su.
I naši radni ljudi, doduše ono malo koji uopšte imaju posao, sad su na mukama. Gde na letovanje. U Turskoj nemiri, u Grčkoj protesti, u Egiptu slično, u Tunisu takođe... I gde sad, na Havaje, Sejšele ili slična egzotična mesta. E ne može se ni tamo. Nije red da oni sa malom platom i ono malo posla letuju tamo gde se brčkaju oni što ne rade nigde a imaju puno para. Ajde more.
U Šapcu će se graditi Capitol park, tako pišu novine. Baš. To je, ustvari nekakav trgovinski centar, a novoevropejci vele da će taj retail park biti baš evropejski. Ajde de, nek i to dođe u varoš koja još ima Preki, Donji i Šanin šor, Dudaru, Kamičak, Kamenjak, Živinarnik i ostale naseobine sa lepim srpskim imenima.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa