28. januar 2010.28. jan 2010.
MRĐENOVČANI OGORČENI NA LOKALNU VLAST

POPLAVE PROŠLE, OSTALA OBEĆANjA

Nedeljama je priča o poplavama bila u centru medijskog interesovanja i plasirana na sav glas. Na žalost, ljudima koje je zadesila ova nesreća ni danas nije nimalo bolje
Meštani Mrđenovca su ljubazno govorili za “Glas“, ogorčeni na obećanja, lokalnu politiku i prisutnu njima nenadoknadivu štetu.
- Sve je gore iz godine u godinu. Svi usevi su nam propali i seno, slama, šarovina. Hvala Bogu što su kuće ostale neoštećene. Sva zemlja u ovom delu sela je potopljena i nema vajde išta rediti, niti možemo sada te njive da obrađujemo jer vode još ima. Najveći problem je što nam je voda zagađena,što svakog dana kupujemo flaširanu vodu i što se niko nije ponudio da nam doveze cisternu, bar toliko, jada se Momčilo Pakljanac.
Poplave su uzastopce bile 2004., 2005. i 2006. godine. I pored toga što su razne komisije dolazile i uvidele štetu, mi nikakva materijalna sredstva nismo uspeli da naplatimo, ni dinara od uloženog.
- Gospođa Damnjanović, koja je bila zadužena za procenu štete, nikada se nije pojavila da izvrši uviđaj. Nama je doslovce bilo rečeno da na tom zemljištu ništa ne sadimo i da njive ostanu takve kakve jesu kako bi komisija mogla da utvrdi štetu. Komisija nikada nije došla, a zemljište nam je godinu dana bilo neiskorišćeno. Naredne dve godine smo takođe podnosili zahteve za procenu štete, a odgovor je bio da zahtev nije blagovremeno potpisan. Kako to da se niko iz sela nije potpisao, pita se Ljubica Ranđić.
- Mesna zajednica Mrđenovac podnela je zahtev za odštetu i odbijeni smo od Opštine uz obrazloženje da zbog nedostatka sredstava u budžetu Opštine Šabac nisu planirana sredstva za ove namene. Situacija se do danas nije popravila, kaže Srboljub Ranđić, bivši predsednik, a sada potpredsednik mesne zajednice.
- Godinama je obećavana obnova starog nasipa, ali to nikada nije urađeno. Sve kulture su nam uništene, pšenica, ječam, detelina. Takođe, ovde ima i puno podzemnih voda koje nam stvaraju probleme. Sve njive oko reke će ostati neobrađene jer se voda još uvek nije povukla, a u proleće strahujemo od novih poplava. Država od nas traži da plaćamo poreze i još sto nekih dažbina, a zatvara oči pred problemima običnih ljudi, nagoveštava Jela Granić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa