11. jul 2013.11. jul 2013.
OBELEŽENA SLAVA SPOMEN CRKVE NA CERU

KRATKA GODINA PRED NAMA

Na Lipovim vodama, u prošlu nedelju, na Ivanjdan, Spomen crkva na Ceru, proslavila je svoju slavu. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je vladika šabački Lavrentije sa brojnim sveštenstvom.
- Moramo brzo početi sa pripremama za proslavu Cerske bitke, jer će vreme proleteti kao sena. Nadam se da će ova crkva biti završena do jubileja. Obavezuju nas desetine hiljada žrtava koji su izborili rajska naselja i Cer zaliven krvlju, rekao je Episkop Lavrentije.
Iako je crkva posvećena Svetom Jovanu Šangajskom, koji se obeležava 2. jula, slava je, iz praktičnih razloga, pomerena za nedelju, kada je praznovan dan rođenja Svetog Jovana Preteče, tako da su u istom danu proslavljena dva svetitelja. Preko 200 ljudi bilo je prisutno, a među njima i predstavnici lozničke i šabačke samouprave.
- Cer je poznato izletište Šapčana, Lozničana, Krupanjaca... Cela Srbija voli Cer. Ne napušta me ubeđenje da ćemo uspeti složno da se odužimo junacima Cera za sva vremena, izjavio je Nemanja Pajić, zamenik gradonačelnika.
Gradnja ovog hrama je započeta pre tri godine na imanju Petrovića, ali je sveštenik Vojislav Petrović nedavno poklonio ovu svetinju eparhiji šabačkoj.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa