11. jul 2013.11. jul 2013.
VELIKO OSVEŠTANjE CRKVE SV. ARHANGELA MIHAILA I GAVRILA U RADOVAŠNICI

U SLUŽBI SVOG NARODA

Za 28. jul u manastiru Radovašnica zakazano veliko osvećenje obnovljene zadužbine kralja Dragutina, crkve posvećene svetim arhangelima Mihailu i Gavrilu . Očekuje se dolazak patrijarha Irineja
Rekonstrukcija stare crkve manstirskog kompleksa u Radovašnici počela je 3. aprila 2011. godine. Danas se radovi privode kraju, dok je veliko osvećenje zakazano za 28. jul. Pored vladike Lavrentija očekuje se dolazak patrijarha srpskog Irineja. Tog dana, kako navodi ktitorka obnovljenog hrama, sestra Milica Abt, biće priređen bogat kulturno umetnički program, ista hrana će biti služena i narodu i patrijarhu, kao i korisnicima narodne kuhinje u Šapcu i Bijeljini i prosjacima ispred šabačke crkve.
-Služba će početi u osam časova ujutro. Iako se najiskrenije trudimo da ceo događaj ima pre svega duhovno obeležje, za sve one koji tog dana dođu u Radovašnicu, brojna kulturno-umetnička društva iz Bosne i Srbije izvešće bogat program. Želja nam je da tog dana istu hranu jede i patrijarh i narod, ali i da upriličimo obrok i onima koji ne mogu da dođu, tako da ćemo hranu poslati i u narodne kuhinje u Šapcu i Bijeljini, a ista će biti deljena i prosjacima ispred šabačkog Sabornog hrama - kaže sestra Milica, koja je rođena u Bijeljini, preko četrdeset godina provela u Švajcarskoj, a sada u Radovašnici čeka da se noć uoči velikog osvećenja crkve Sv. arhangela Mihaila zamonaši.
Ideju da osnuje srpski manastir dobila je po upokojenju muža, Švajcarca, koji je prešao u pravoslavlje i sa Milicom se venčao po srpskim običajima. Međutim, iako je dobila sva odobrenja od švajcarske države, ta zamisao se nije ostvarila. Umesto toga, nakon izvesnog vremena provedenog u Grčkoj i razgovora sa starešinom manastira Radovašnica arhimandritom hadži Nikolajem dolazi u Pocerinu i intenzivno se zalaže za obnovu starog manastirskog zdanja. U tom poslu nije štedela ni vremena ni novca, a rezultat je novo ruho stare crkve po svemu urađeno po uzoru na pređašnju.
-Uslov za obnovu od strane Zavoda za zaštitu spomenika je bio da crkva poprimi prvobitan izgled ali su mi dozvolili upotrebu najsavremnijih materijala i tehnologije. Tako da smo u enterijer uveli i struju i podno grejanje. Zidovi su debeli 88 centimetara. U unutrašnjosti je opeka, najpogodnija za živopisanje, između je najsavremenija izolacija, a spoljašnjost je od bukovičkog granita. Prozori i vrata su od punog hrastovog drveta, dok će ikonostas i ostali crkveni mobilijar biti urađeni ručno u mermeru. Jedan deo crkve je već oslikan, a postavljen je podni mozaik od mermera i granita - objašnjava sestra Milica i kaže da je crkvu projektovala arhitekta Nada Jovičić.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa