11. jul 2013.11. jul 2013.
EKSKLUZIVNO ZA „GLAS PODRINjA“ (2)

TRINITI KOLEDž

ISTORIJA. Stanovnici Irske su Kelti koji su više vekova bili pod egleskom dominaciji. Prvi put su se masovno pobunili tek 1916. kada je pobuna ugušena. Godine 1921. su postali dominion (delimična nezavisnost), a 1937 ““ je ustanovljen prvi ustav. Najznačajni čovek koji se za to borio i izborio, je irski nacionalni heroj, Danijel O Konel. Poticao je iz imućne porodice i školovan u inostranstvu. Bio je protivnik nasilja (a pošto je bio katolik dobijao je pomoć iz Rima).
Osnovni princip, Danijela O Konela bilo je ““ nenasilje. Ali, taj miroljubivi čovek je bio izazvan na dvoboj koji u to vreme nikako nije mogao da izbegne (neprijatelj ga je i pozvao da bi ga ubio računajući da se O Konel neće braniti). Konel je pobedio; zbog toga što je bio primoran da ubije ““ Konel je do kraja života na desnoj ruci nosio ““ crnu rukavicu .
Godine1929. u engleskom Parlamentu se izborio za slobodu Iraca i izbor vere. Stoga ne čudi što glavna ulica, i većeg i manjeg grada, nosi njegovo ime. Pa tako, i najšira i najduža ulica u Dablinu je O Konel. U centralnom delu ove ulice je simbol Dablina ““ koplje. Visoko 120 metara parajući oblake dominira gradom. „Koplje“ predstavlja znak ekonomskog prosperiteta Irske, “™90-ih godina.
Novija istorija: Uvek su bili pristalice EU Svoju valutu su zamenili ““ evrom. Za vreme Drugog svetskog rata proglasili su neutralnost koje se drže i danas. Uvek su težili i teže za ujedinjenjem sa severom svoje zemlje ““ tako se stvorila se IRA (trenutno miruje)
Irska je podeljena na 32 oblasti ““ 6 se nalazi na severu Irske.
STARA ČETVRT ““ započinje od Merion skvera; sve kuće su u džordžijanskom stilu ““ koji je prepoznatljiv po fasadama od crvene opeke, i sa balkonima od kovanog gvožđa. Balkoni nisu izbačeni već su u ravni fasada. Iznad ulaza starinskih zgrada su dragocene laterne (zasvođen i osvetljen deo koji je u to doba bio vrlo značajan pošto nije bilo uličnog svetla. Među ovim kuća zakonom zaštićena je i kuća Oskara Vajlda, čija figura se nalazi u parku preko puta. Interesantno je da su stanari kuća na Merion skveru imali ključeve tog parka i pojedinačno ga koristili kao svoje dvorište.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa