11. jul 2013.11. jul 2013.
ŽETVA U ŠABAČKOM KRAJU

VREME POGODOVALO ŽITU

Ove godine u šabačkom kraju posejano je oko 12.000 hektara pšenice i oko 3.000 hektara ječma i ovsa. Žetva će biti gotova ovih dana. Prinos i kvalitet zrna su dobri, a neizvesna je još otkupna cena
Pšenica je od setve pa sve do žetve imala izuzetne vremenske uslove, što se odrazilo i na prinos. Očekujemo, za poslednjih desetak godina, rekordnih 5 tona po hektaru. Dobar je i kvalitet, posebno kod onih koji su primenili potpunu tehnologiju. Nadamo se da će dati i finansijski dobar rezultat, kaže član Gradskog veća zadužen za poljoprivredu, Petar Lončar.
Prošle godine prinos pšenice je bio prosečne 4 tone po hektaru. Lončar smatra da je ove godine rezultat bolji zato što su poljoprivrednici, pored korišćenja novih sorti, shvatili i da bez ulaganja nema ni kvaliteta.
-Ono što seljake najviše interesuje je otkupna cena. Još uvek je nema. Na svetskoj berzi je oko 180 evra po toni. Preračunato u našim uslovima, to bi bilo 15, 16 dinara po kilogramu. Ta trenutna cena je i najniža, kasnije može samo rasti. Žetva još nije završena u zemljama koje su značajni proizvođači pšenice, kao što su Ukrajina i Belorusija, a u Zapadnoj Evropi još nije ni počela. Tako da se još ne znaju prave količine, a od toga će zavisiti i cena, ističe Lončar.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa