11. jul 2013.11. jul 2013.
AMBASADOR FINSKE POSETIO ŠABAC

DRAGOCENA RAZMENA ISKUSTAVA

Ambasador Republike Finske u Srbiji, Peka Orpana, boravio je prošle nedelje u Šapcu, gde je sa gradskim čelnicima razgovarao o značaju korišćenja obnovljivih izvora energije.
Pre više od 20 godina Finska je postala prva evropska zemlja koja je institucionalizovala značaj životne sredine uvođenjem ovog resora u nacionalnu vladu. Danas je skandinavska država svetski lider u korišćenju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti, a o ovim temama finski ambasador u Srbiji Peka Orpana razgovarao je sa predstavnicma Gradske uprave Šapca.
-Tokom proteklih nekoliko decenija, svest finskog društva o značaju zaštite životne sredine i korišćenju obnovljivih izvora energije neprestano je podizana na više nivoe. Razvili smo savremene tehnologije, koje ne zagađuju životnu sredinu, tako da su naše reke i jezera danas besprekorno čisti. U svemu tome veoma je važna edukacija stanovništva, a posebno dece, istakao je finski ambasador.
Grad Šabac će se u budućnosti okrenuti korišćenju obnovljivih izvora energije, naglasio je gradonačelnik Šapca Miloš Milošević i dodao da je razmena iskustava i znanja sa predstavnicima Finske dragocena.
-Finci su u samom evropskom vrhu po realizaciji projekata za jeftinije grejanje i manje račune za energiju koju koristi stanovništvo. Veoma smo počastvovani dolaskom ambasadora u Šabac, a tu priliku smo iskoristili da analiziramo teme o korišćenju alternativnih izvora energije. Ta oblast je nama veoma interesantna, a njegova ekselencja nam je obećao da će nas povezati sa adekvatnim sagovornicima u Finskoj kako bi nam preneli njihova iskustva, rekao je gradonačelnik Šapca.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa