18. jul 2013.18. jul 2013.
EKSKLUZIVNO ZA „GLAS PODRINjA“ (3)

TEMPLE BAR

PABOVI: prvi su nastali na obali reke Lifi, zato što se na tom mestu nekada kontrolisala sva roba.
A kad smo kod piva da zavirimo u dablinski Templ kvart, u staroj gradskoj četvrti. Impresionirani smo podatkom da u njemu ima - 600 pabova. I ako neko misli da su to barovi samo za piće - vara se, pošto se u pabu može odlično doručkovati, ručati ili večerati, baš kao što čine i mnogi građani ove ljupke prestonice. Posebno petkom! Kad započne „dugački vikend“ - ni u jednom pabu nema mesta ni za vrh onog dablinskog „koplja“. Žene su „fifti-fifti“ u odnosu na muške goste. Prvo se služi aperitiv ““pivo! Potom hrana -uz pivo! I na kraju piće ““pivo! U 9 uveče irski bend započinje svirku i ta specifična keltska muzika, sa frulom bendžom i gitarom, odjekne sa obe strane reke Lifi raznoseći vesele usklike razigranih Dablinaca...
Kako među svim tim, pabovima ne istaći i onaj, po kojem cela četvrt nosi ime ““ „Templ-bar“!
Posetili smo ga pre podne jednog radnog dana ““ i nismo našli ni jedno slobodno mesto! Slabašni zraci sunca strpljivo su čekali da se pojave kroz hirovite kumuluse ““ i obasjaju minijaturne „barske bašte“ “™ukradene“™ od neke sobe starinskih kuća. Na temperaturi od +100C - irske devojke su odevene u letnje haljine, mladići u majice i svi piju ““ lako je pogoditi šta.
MUZIKA je jedno od važnih obeležja republike Irske i uz igru, ona predstavlja folklor. Kroz zvuke jedinstvene muzike i nacionalnog plesa sa sveprisutnom keltskom notom Irci obožavaju da se provesele bilo gde da se nađu. No, svoju „trad“ muziku, koja predstavlja srce irske pab-scene, gde drugo čuti ako ne u svakom irskom pabu. Ta, prepoznatljiva, pretežno keltska muzika, može ponekad biti razvučena i setna balada, da bi već sledećeg trenutka postala vedra, vesela i ritmična, posebno ona, za igru, u kojoj Irski narod koristi samo noge dok mu je telo uspravno, gotovo, nepomično sa palčevima zadenutim za revere (ili tregere pantalona).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa