18. jul 2013.18. jul 2013.
IZMEĐU REDOVA

VARLjIVO LETO

Vala nije lako u ovo vreme biti ministar. Danas jesi, sutra nisi. Varljivo leto.
Kad bi meteorolozi ovo proleće i leto nazvali varljivim, to bi verovatno bila prava konstatacija. Ali ako bi politički analitičari ista ta godišnja doba nazvali varljivim, e to bi bilo nešto drugo. Mnogo opasnije.
A u takvom varljivom vremenu i mi se sami sebi čudimo i analiziramo šta mu to stvarno dođe srpska politika. Tako oni koji su skoro do juče zdušno hvalili i u nebo dizali one druge, sad ih još zdušnije olajavaju i svojski klevetaju, baš onako srpski. A oni drugi koji su ranije u zvezde kovali one treće, sad ih posipaju pepelom i mažu onim čim ne treba. I tako redom, moglo bi se nabrajati, ali čemu, od vajkada je poznato „Kolo sreće se okreće, ko bi gori sad je doli...“ Ja vala baš, samo što kod nas važi deviza da oni što su gore, ostaju gore, a oni što su dole, e oni za bolje i nisu.
Tako nekako vrede i naši političari. Eto, na primer, poslanici kada jednog dana u dalekoj budućnosti, ne daj Bože, budu pisali memoare ili ih ko zapita šta su sve činili u radnom veku, nemaju šta drugo reći već da su u Skupštini dizali ruku te izglasavali raznorazne zakone. Ko će im verovati da su ceo jedan život dizali ruke i to najčešće po tuđoj volji. Ja vala baš, život je kao ptica, za čas proleti. Ali zato zakoni ostaju.
Tako je nama Srbima još od cara Dušana ostao zakonik ali su mnogi, takođe Srbi, kroz vekove stavljali na njega raznorazne amandmane, pa eto sad i ovi današnji mučeni političari muku muče ne bi li te stare zakone usavršili pa i nove izglasali.
Naši visoki političari, pa i oni malo s niži, počeli da grde narod zbog već poznatog mentaliteta, koji ruku na srce, i jeste ponezgodan. Srpski. Ipak, narod bi morao malo da se popripazi, može vlast umesto rekonstrukcije same vlasti, da rekonstruiše i sam narod. I onda ode mast u propast.
Ne može se reći da ta naša vlast nije naklonjena nauci i naučnicima. Baš na rođendan Nikole Tesle objavili su da će u Srbiji poskupeti struja. Takvom obeležavanju ovog značajnog datuma iznenadio bi se i sam Tesla.
Nedavno štrajkovali radnici jedne fabrike i ispred zgrade Vlade u Beogradu. Među mnogobrojnim transparentima našao se i natpis „Ko radi, umire od gladi“. Eto kako kod nas vreme i prilike menjaju i narodne poslovice.
Nacionalna televizija se takođe nedavno bavila takozvanim sitnim krađama, ako su uopšte sitne, i zabeležili da je u jednom vojvođanskom selu obijena svaka druga kuća. Da zlo bude veće još su zabeležili kako su jednom domaćinu baš na dan slave lopovi ukrali prase sa ražnja, pečeno naravno. Znači od sada onaj ko slavi prvo treba da pozove lopove, da ih domaćinski ugosti a ostaloj familiji i prijateljima ako šta ostane, ostalo je.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa