18. jul 2013.18. jul 2013.
NOVI PRAVNI AKTI O RAČUNOVODSTVU I REVIZIJI PODELILI STRUČNjAKE I VLADU

OPREČNI STAVOVI O ZAKONIMA

Novi zakoni o računovodstvu i reviziji neće doprineti razvoju ovih oblasti, jer će finansijske izveštaje i dalje sastavljati nestručni pojedinci, smatraju članovi Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga Srbije. Predstavnici Vlade, sa druge strane, ističu da će novi pravni akti omogućiti efikasnije poslovanje privrednih subjekata.
Zakone o računovodstvu i reviziji trebalo je objediniti, kako bi se obezbedilo adekvatno pravno tretiranje ovih oblasti ekonomije, smatra Dragoljub Sovilj, predsednik Izvršnog odbora Udruženja pružalaca računovodstvenih usluga Srbije.
- Novi zakoni stvoriće nove probleme u ovoj oblasti. Računovodstvenim poslovima moći će da se bave osobe bez ikakvih kvalifikacija i licenci. To u praksi znači da će svu odgovornost za rad takvih pojedinaca snositi zakonski zastupnik odnosno vlasnici preduzeća. Osim toga, sasvim je izvesno da će obavljanjem ovih poslova od strane osoba koje nisu školovane za to, biti mnogo više grešaka koje mogu zahtevati i provere nadležnih organa, kaže Sovilj.
Predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave, koji su u Narodnoj skupštini Republike Srbije obrazlagali zakone, ističu da će primena novih pravnih normi omogućiti pojednostavljenje procedura, efikasnije poslovanje i veću konkurentnost realnog sektora. Ministarka Verica Kalanović istakla je prilikom predstavljanja zakona da će oni takođe stvoriti uslove u kojima će biti moguće jeftinije poslovanje privrednih subjekata.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa