18. jul 2013.18. jul 2013.
ODELjENjE ZA VANREDNE SITUACIJE

MANjE POŽARA ALI MANjI I BUDžET

Rebalansom republičkog Budžeta znatno smanjena sredstva namenjena Sektoru za vanredne situacije. Na teritoriji Mačvanskog upravnog okruga klizišta i dalje najveći problem. Broj požara na otvorenom dosta manji nego prethodnih godina
Sektor za vanredne situacije postoji od jula 2010. godine. Dati su im u nadležnost, između ostalog, vatrogasno-spasilačke jedinice, civilna zaštita i preventivni rad. Načelnik Odeljenja za vanredne situacije Mačvanskog upravnog okruga, Aleksandar Stojković navodi da je potrebno bar 5 do 10 godina da se svi segmenti oforme i sve počne da funkcioniše na pravom nivou. Ionako nezavidnu situaciju otežava im rebalans republičkog Budžeta.
-Sredstva su nam drastično smanjena. Barem osam puta su manja od onoga što je potrebno za normalno funkcionisanje Sektora. Vatrogasna vozila su stara i skupa i vrlo ih je teško održavati. Za sada radimo s nadljudskim naporima. Dok budemo mogli fizički i srcem da izdržimo radićemo, ali bojim se da će se odraziti na budući period. Nadamo se da će se situacija popraviti, bar kada su u pitanju sredstva za najneophodnije, kao što je oprema, kaže Stojković.
Klizišta predstavljaju najveći problem. Na teritoriji Okruga registrovano ih je 1.609, od čega su čak 132 prve kategorije. Samo Opština Bogatić nema ovaj problem. Vladimirci imaju 7 klizišta, Pocerina 11, a 4 su kritična, Ljubovija 14, Mali Zvornik 15, dok ih je u Koceljevi 425, a 26 je kritično. Krupanjska Opština se poslednjih desetak godina bori sa 450 klizišta, od čega su 32 aktivna. Loznica, u 48 mesnih zajednica ima 687 klizišta, a kritično je 26.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa