1. avgust 2013.1. avg 2013.
INTERVJU SA DR DRAGANOM ŠOBIĆEM

HIRURG PO ROĐENjU

Broj obolelih od malignih bolesti u svetu i kod nas je u sve većem porastu, posebno kada su u pitanju oboljenja glave i vrata, što je domen maksilofacijalne hirurgije. To je bio povod za razgovor sa dr Draganom Šobićem, osnivačem odeljenja za MFH u Šapcu
U faktore rizika pojave karcinoma prvenstveno spadaju alkohol i duvan, posebno ako su udruženi. Šta još?
-U odnosu na negdašnja vremena, kada su obolevali ljudi stariji od šezdeset godina, sada je sve više mladih, iz generacije šezdesetih i sedamdesetih godina. Dakle, način života, loše navike, kao što je, pored duvana i alkohola, konzumiranje droga i pogrešan način ishrane, dovode do pojave ove bolesti. Zvaničan je podatak da svako od nas godišnje pojede preko tri kilograma pesticida i raznih otrova preko voća i povrća. Pored toga, dužina života i menjanje genetike utiču na pojavu karcinoma. Prosečni životni vek se produžio. Postoji teorija da i virusi, koji su sve više u porastu, prouzrokuju promenu u ćelijama. Jedan od faktora rizika je i sunce, koje dovodi do promene mladeža na koži, melanoma. Sunce ima kumulativno dejstvo, što znači da ostavlja zapis na koži od prvog izlaganja, ne briše se, nego taloži. Poznato je da je zračenje danas jače nego što je bilo ranije zbog ozonskog omotača.
Da li je solarijum manje štetan od sunca?
-Kažu da je solarijum manje škodljiv po zdravlje, ukoliko se ispravno koristi, međutim, trebalo bi da sačekamo bar jedno 50 godina da bismo bili sigurni u to. Solarijum je relativno skoro u upotrebi, a nije zgoreg napomenuti da je u zapadnim zemljama deci ispod 15 godina zabranjeno da ga koriste.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa