1. avgust 2013.1. avg 2013.
EKSKLUZIVNO ZA „GLAS PODRINjA“ (5)

GRAD STUDENATA

GOLOVEJ je grad nastao od nekadašnjeg ribarskog naselja u uvali Atlantika. Danas ima preko sto hiljada stanovnika i slovi za najveći univerzitetski grad u kojem se okuplja veliki broj umetnika iz celog sveta. Golovej je na počtku bio poznat kao grad „14 porodica“ koje su u to vreme vladale pojedinim četvrtima. Najbolje se razgleda autobusom koji kreće sa obale Atlantika, pa do trgovačkog dela. Na jednoj od glavnih ulica se nalazi kuća samo sa fasadnim zidom i prozororom ispod kojeg je ugrađena ljudska lobanja.
Priča kaže da je u Goloveju živela čuvena i bogata porodica Linč, koja je bila zadužena za pravosuđe.
Za ovu porodicu je vezana priča u kojoj se sin gospodina Linča, potukao sa jednim španskim moreplovcem zbog devojke; u tom tom sukobu je Španac smrtno ranjen. Otac, gospodin, Linč, kao vrhovni sudija ““ osudio je sina na smrt - i obešen na prozoru roditeljske kuće. Otac je time hteo da dokaže da su svi pred zakonom jednaki ““ tako da odatle potiče izraz - „linčovanje“.
Poseta nesvakidašnjoj „crkvi unutar crkve“ ““ je anglikanska crkva Sv. Nikole, unutar koje se nalazi nevelika kapela koja pripada ““ ruskoj crkvi!
Grad Golovej je domaćin mnogih festivala. Na njegovoj obali se nalaze majušne kuće istovetnog izgleda: one se leti rentaju, a verovali ili ne ““ cele godine, bez obzira na temperaturu vode (koja je uglavnom od +7 do +100C, i gosti i meštani se kupaju. Pešačka je ujedno i šoping-zona sa prodavnicama i kafeima. Na jednoj klupi su postavljene dve sklupture u sedećem položaju. To su dva Vajlda: i oba književnici. Oskar Vajld Irac, dok je drugi Estonac, Ernest Vajld (posle stupanja u EU Irci su doznali da postoji još jedan Vajld ““ i mada su stranci, stavili su ih da „sede zajedno“).

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa