1. avgust 2013.1. avg 2013.
OSVEŠTAN HRAM SVETIH ARHANĐELA U MANASTIRU RADOVAŠNICA

U DUHU NEMANjIĆA

Posle sedam decenija obnovljen hram svetih Arhanđela u manastiru Radovašnica. Proslava u duhu Nemanjića iz čijeg doba i potiče ova svetinja. Ktitor hrama Milica Abt zamonašena u sestru Evgeniju
U prisustvu mnogobrojnih vernika, monaštva, sveštenstva i gostiju iz inostranstva, iz raznih krajeva Srbije i Republike Srpske, u nedelju 28. jula, osveštan je hram svetih Arhanđela u manastiru Radovašnica. Svetinja koja je srušena u ratnim nedaćama 1941. godine, čekala je sedam decenija na obnovu koja je omogućena angažovanjem manastirskog bratstva sa arhimandritom Nikolajem na čelu ali i ktitora sestre Milice Abt, sada monahinje Evgenije, koja se odrekla svog nasleđa i posvetila gradnji svetinje koja je stasala na ponos verujućem narodu.
- Evo danas smo svedoci da je Bog bio uz bratstvo ovo i da proviđenje božje bdi nad ovim manastirom. Crkva koja je postojala na ovom mestu stradala je u svim ratovima i uz sve dosadašnje napore nismo mogli da je obnovimo ali zahvaljujući sada našoj monahinji Evgeniji uspelo se u tome. Crkva, kako sada izgleda, nije nikada izgledaala u takvoj lepoti i grandioznosti i vidi se da ktitorica nije žalila ni sredstva ni žrtve da je završi. Ja sam blagodaran Bogu što je dodelio našoj generaciji ovu svečanost i što smo dočekali svi, i ja kao vladika, da učestvujemo u osvećenju ove naše najdraže svetinje. Radujem se što manastir Radovašnica iz godine u godinu napreduje i što će još da se razvija i okuplja ovde vernike i da to postane jedan lep duhovni centar na domaku Šapca i da će jednog dana postati jedno od najlepših izletišta naših građana- istakao je episkop šabački Lavrentije.
Manastir Radovašnica i do sada je okupljao mnogobrojne vernike i putnike namernike. Udaljen samo dvadesetak kilometara od Šapca predstavlja pravu oazu netaknute prirode u kojoj njegove svetinje još od doba Nemanjića čuvaju izvore duhovnosti. Od 1988. godine, kada je u manastir došao monah Nikolaj Mališić, danas arhimandrit i iguman, svetinja je u zavisnosti od mogućnosti dobijala nova obeležja. Obnovljena je crkva posvećena Bogorodičnom pokrovu, zvonik, izgrađen je novi konak i pomoćni objekti, uređena ekonomija, sprovedeni voda, i struja, pa i podignuta vodenica koja na radovaščanskoj reci arhaično podseća na prohujala vremena.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa