8. avgust 2013.8. avg 2013.
KRUPANj

POSETA PRIPADNIKA VOJSKE

U utorak 30. 07. 2013. godine u posetu Opštini Krupanj došli su pripadnici Vojske Srbije, vojna pošta 5002 iz Beograda. Cilj njihove posete je upoznavanje sa kulturno istorijskim spomenicima iz I svetskog rata i sa istorijom bitke na Drini.
Domaćini brigadnom generalu Jelesiju Radivojeviću i njegovim kolegama bili su Turistička organizacija Opštine Krupanj i Dragan Grujić, rezervni vojni starešina i veliki poznavalac činjenica vezanih za bitke iz Prvog svetskog rata odigranih u Zapadnoj Srbiji.
Gosti su posetili crkvu ““ spomen kosturnicu Sv.Vaznesenja Gospodnjeg u centru Krupnja. O istoriji crkve upoznao ih je sveštenik Mijo Vasiljević.
Sledeća destinacija koju su pripadnici Vojske Srbije posetili bila je planina Jagodnja i Mačkov Kamen, prostor na kojem je vođena jedna od najdinamičnijih bitaka srpske i austrogarske vojske u Prvom svetskom ratu. Naši gosti su želeli da posete mesto koje je u vojnoj istoriji zabeleženo kao poprište najogorčenije i najdinamičnije borbe.
O toku bitke, strateškim mestima, preuzimanjima i gubljenju osvojenog pripadnike vojske upoznao je Dragan Grujić.
Naši gosti bili su i na vidikovcu Perunika odakle su posmatrali Drinu i uživali u prelepom pogledu.
Zbog ograničenog vremena koje predviđeno za posetu Krupnju general Radivojević i kolege nisu stigli da posete crkveni park „Dobri Potok“, niti Belu Crkvu. Naši gosti su iskazali divljenje za lepotu prirode našeg kraja i najavili novi dolazak.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa