8. avgust 2013.8. avg 2013.
TRADICIONALNO OKUPLjANjE U MAČVI

HAJDUČKE BUSIJE

Manifestacija koja datira od 1966. godine, održana je proteklog vikenda
Poštujući staru izreku, da ono što je dobro ne treba menjati, Mačvani su, i ove godine, prezentovali osnovnu ideju Hajdučke večeri ““ prikazati dah prošlosti svog kraja koji danas obitava jedino u književnim delima Janka Veselinovića. U ime organizatora, Opštine Bogatić, Kulturno obrazovnog centra, Turističke organizacije Opštine Bogatić i nekoliko pokrovitelja, Darko Mašić, direktor Turističke organizacije, izrazio je zadovoljstvo uspehom protekle manifestacije. Hajdučko okupljanje u kome učestvuje sve veći broj posetilaca, uz prikaz zaboravljenih običaja, pretenduje da postane događaj od kulturno- istorijske važnosti na nivou države. Naravno, uz sreću da nadležni pokažu interesovanje za ovakav način čuvanja nacionalne istorije.
Putevima ustaničkih busija, u Crnu Baru, na obalu Drine, krenuli su u fijakerima svojih pradedova, mačvanski svatovi. Sa hipodroma u Bogatiću, poveo ih je barjaktar, a svadbena ceremonija, uz stare običaje, nastavljena je u Etno parku u Sovljaku.
U međuvremenu, sa Alanovića navoza u Mačvanskom Prnjavoru, krenula je treća Hajdučka regata. Startovalo je 62 čamca, što je znatno povećanje u odnosu na broj učesnika od prošle godine. Ploveći Drinom do Crne Bare, učesnici regate su napravili pauzu u Badovincima, gde im se pridružilo još nekoliko čamaca. Iskusni navode da je u regati učestvovalo oko pet stotina zaljubljenika u Drinu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa