11. februar 2010.11. feb 2010.
JOŠ JEDNOM O ŠABAČKIM HOROVIMA

HOROVI KOJI RETKO PEVAJU

“Glas Podrinja“ je oduvek uvažavao mišljenja čitalaca koji se ne slažu sa pisanjem njegovih novinara, pa ta suprotna mišljenja ne retko objavljuje u rubrici “ Reagovanja“. U prošlom broju je objavljen tekst “Šabac ima mnogo horova“, kao reakcija na moj tekst (tekst, a ne belešku) o koncertu hora “Jovan Bogoslov“. Činjenica da me potpisani profesor Jakov Živanović lično poznaje (istim inicijalima sam se potpisivao i u tekstovima u kojima je on pominjan), a ne želeći da pomislim da je dilema oko mog pola imala maliciozan karakter, daje mi razloge na pomisao da je on samo potpisnik, ali ne i autor teksta. O malicioznosti pravog autora možda neki drugi put.
Kada se reaguje na neki tekst, pretpostavka je da je taj tekst pažljivo pročitan, što u ovom slučaju očito nije. Nigde nisam napisao da u Šapcu nema horova, već da ne postoji gradski hor, onaj kojeg finansira lokalna samouprava. To i sada tvrdim i mislim da gradu bogate tradicije horskog pevanja to ne služi na čast.
Spominjući neke od horova, autor pisma napisa “ četiri celovečernja koncerta za samo 12 dana“. To je bilo u decembru, pošto godina ima 12 meseci, šta je sa ostalih jedanaest? Podatak o broju koncerata svih šabačkih horova u prošloj godini, verovatno bi bio poražavajući. Koliko međunarodnih gostovanja su imali ti horovi? Repertoar nekih od njih, koji se godinama ne menja, nije vredan analize. Osim hora OŠ “Vuk Karadžić“, koji ima redovne probe, okupljanje dece na probama hora u ostalim školama nije baš česta pojava. Isto bi se moglo reći i za probe hora “Abrašević“. Da je autor pisma pažljivije čitao, video bi i rečenicu “Istini za volju, u gradu postoje neki horovi, ali je njihovo okupljanje vezano samo za proslavu određenih jubileja“. Mislim da ta rečenica dovoljno pokriva aktivnosti pomenutih horova. Druga je stvar što sam pišući o stvarno kvalitetnom pevanju hora “ Jovan Bogoslov“, možda dirnuo u nečiju sujetu. Nažalost, postoje i egocentrični ljudi koji uspehe drugih u istoj oblasti doživljavaju kao sopstveni neuspeh.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa