8. avgust 2013.8. avg 2013.
NOVI ZAKON USPORIO RADOVE

PRIORITET VEĆ UGOVORENI POSLOVI

Umesto višemesečnog plaćanja ugovorenih obaveza na rate, javna preduzeća koja se bave infrastrukturnim investicijama primenom novog Zakona o ograničenim rokovima plaćanja sada moraju da isplate izvođače u roku od 45 dana, što je u praksi teško izvodljivo.
Za razliku od prošlog leta, kada su istovremeno rekonstruisane ulice Vuka Karadžića, Vlade Jovanovića i Kajmakčalanska, ove godine situacija je drugačija. Restriktivni rokovi, uvedeni novim Zakonom o ograničenim rokovima plaćanja, otežavaju ugovaranje i realizaciju poslova Javnom preduzeću za upravljanje građevinskim zemljištem. Ova ustanova, umesto višegodišnje prakse isplate za izvršene radove na rate, višemilionske iznose izvođačima mora da plati u roku od 45 dana.
- S obzirom da se najveći deo investicionih aktivnosti grada obavlja preko našeg preduzeća, ograničeni rokovi plaćanja za nas, najblaže rečeno, deluju nepovoljno. Mi smo pre donošenja novog zakona sa izvođačima sklapali ugovore o isplati potraživanja na tri meseca, ako su u pitanju manje investicije, do 12 meseci ukoliko su u pitanju veće investicione vrednosti. Taj model je veoma dobro funkcionisao i omogućio nam da prošle godine paralelno rekonstruišemo nekoliko najznačajnijih gradskih ulica u isto vreme. Tada smo sve radove okončali na vreme i izmirili sve obaveze prema izvođačima u ugovorenim rokovima. Stupanjem na snagu Zakona o ograničenim rokovima plaćanja došli smo u nepovoljnu situaciju, jer moramo da ugovaramo investiciju po investiciju. To će u velikoj meri uticati na stepen realizacije našeg programa uređenja grada, kaže Valentina Lovrin-Jevtić, direktorka Javnog preduzeća za upravljanje građevinskim zemljištem

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa