8. avgust 2013.8. avg 2013.
U ŠABAČKOM PRIHVATILIŠTU ZA PSE KAPACITETI SKORO POPUNjENI

ŠARMANTNE KUCE ČEKAJU USVAJANjE

Dok se kod naših sugrađana ne promeni svest o odgovornosti koje sa sobom nosi držanje i briga o kućnom ljubimcu, problem pasa na ulicama neće biti rešen, kažu u JKP “Stari grad“
U aprilu je u Šapcu počelo sa radom Prihvatilište za pse. Danas u njemu boravi 90 napuštenih pasa. Aktivno se radi na pribavljanju sredstava za proširenje smeštajnih kapaciteta.
-Prihvatilište je urađeno po najsavremenijim standardima. Imamo deset boksova u koje može da stane 150 pasa. Trenutno su nam kapaciteti skoro popunjeni, a lutalice koje sklonimo sa ulice više na nju ne vraćamo. U toku su aktivnosti na obezbeđivanju sredstava za početak druge faze radova koja podrazumeva izgradnju još deset boksova ““ kaže direktor JKP “Stari grad“ Dragan Ninković.
Po rečima poslovođe Prihvatilišta Aleksandra Leontića, ceo projekat bi bio uspešniji ukoliko bi se prostor oko Prihvatilišta ogradio i time zatvorenim psima omogućilo svakodnevno istrčavanje.
- Oni kod nas žive u humanijim uslovima nego na ulici. Imaju hranu, vodu veterinarsku negu. Međutim, nedostaje im prostor za šetnju, a da bi se to rešilo potrebno je ograditi već postojeću površinu i napraviti dva ispusta za pase. To bi našim zaposlenima dosta olakšalo posao prilikom čišćenja, a psi bi bili srećniji i smireniji- tvrdi Leontić.
Za usvajanje psa iz Prihvatilišta, nije potreban novac. Dovoljna je samo lična karta budućeg vlasnika, na koju će biti registrovan čip. Od početka rada do zaključenja ovog broja “Glasa Podrinja“, usvojeno je 19 pasa. U najavi je i odlazak jednog broja “pitomaca“ za Nemačku.
-Kada dovedemo psa kod nas on prolazi određenu proceduru. Vakcinišemo ga, čipujemo, sterilišemo. Do sada smo imali 19 udomljavanja, što za grad veličine Šapca nije zanemarljiva cifra, ali uvek može više. Iskreno, naši sugrađani kada nas posećuju, imaju možda malo nerealna očekivanja. Kao da dođu sa nadom da će u Prihvatilištu naći rasno kuče koje će dobiti besplatno. Brzo se razočaraju, iako ovde ima prelepih, mladih mešanaca koji su sterilisani, a kao takvi manje oboljevaju i mogu u nekoj porodici provesti više od decenije. Ono što nas posebno raduje je mogućnost da jedan broj naših pasa ode na usvajanje u Nemačku. Naime, jedna naša sugrađanka koja tamo živi već je izdvojila jednog psa za sebe, ali je zainteresovana čim sredi papire da ih odnese još nekoliko i tamo udomi ““ ističe Leontić, i za naredne dane najavljuje intenzivnije radove na promociji usvajanja napuštenih životinja.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa