15. avgust 2013.15. avg 2013.
ZANIMANjE - PČELAR

PČELARENjE ZA DUGOVEČNOST

Najstariji pčelar i vozač, mladić u devedesetoj, Miroslav Savić, otkriva svoj životni moto, ljubav prema pčelama i životu takvom kakav jeste
Med i pčelinji proizvodi, od davnina su bili cenjeni u svim narodima, kulturama i religijama. U otkrivenim grobnicama faraona, pronađen je potpuno upotrebljiv med. Predanje govori da je telo Aleksandra Makedonskog, da bi se sačuvalo, vraćeno iz Indije u Grčku u sarkofagu koji je bio napunjen medom. U našem narodu, prvi pisani podaci o pčelarima, datiraju iz Dušanovog zakona.
Miroslav Savić iz Šapca, koji je ušao u devedesetu, iako izgleda kao da mu je najviše sedamdeset, pčele gaji 60 godina.
- Pčelarstvo me je privlačilo još od malena, dok sam išao u školu, ali, nisam imao mogućnosti da nabavim košnicu. Pre rata, pčele su gajili ljudi domaćini, popovi i učitelji. Kasnije, pred ženidbu, seo sam na bicikl, otišao u Platičevo, stavio košnicu na leđa, kao ranac, i doterao je u selo. Tako sam počeo, polako, samouk, nisam imao nikoga da mi pokaže kako se to radi, ali sam imao silnu želju da se bavim pčelarstvom. I uspeo sam. U jednom trenutku sam imao 120 košnica. Zato danas rado obučavam mlade i sve koji žele da budu pčelari, poklonim im ponekad po jednu košnicu, ja sam već u godinama, a moje pčele nema ko da prihvati, rekao nam je Savić.
Ovaj krepak pčelar ne ide kod lekara, jer se oseća potuno zdravim. Nedavno je išao da bi produžio vozačku dozvolu.
- Pita mene doktor šta mi fali, a ja kažem: „Ništa doktore, daj Bože da i ti budeš kao ja“. Izmeri mi pritisak ““ 120 sa 80. Kaže: „Pruži ruku“, ja pružim, ona ne mrda. On se čudi i pita me čime se bavim, ja mu kažem da sam pčelar. Tada mu je sve bilo jasno, a ja sam dobio vozačku dozvolu.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa