15. avgust 2013.15. avg 2013.

RING OF KERRY

KILKENI je istoimeni grad južne pokrajine Irske, grad sa kućama ljupkih fasada i spletom uzanih uličica. Ovo pitoreskno mesto je zančajno i po tome što se u njegovoj blizini nalazi zamak Rok of Kešel ““sagrađen na zaravnjenoj površini kamene stene visoke 28 metara.To mesto predstavlja simbol kralja i crkvene moći. Srednjovekovni kompleks, obuhvata kapelu koja datira iz 12- og veka, katedralu u gotičkom stilu i neobični Okrugli toranj.
KORK - je drugi po veličini grad na Jugu Irske. Kork, koji mnogi porede sa San Franciskom, zbog toga što leži na brežuljcima, osnovan je u 15-om veku na najvećoj adi moćne reke Li. U ovom gradu je još 1845. osnovan Univerzitet, a potom Gradska kuća, Muzej i Nacinalna galerija. Jedno od starih obeležja Korka je i „Engleska pijaca“- nadkriveni prostor sa stotinu prodajnih mesta; nalazi se u strogom centru grada.
Kork, ima 120 hiljada stanovnika koji za sebe kažu: „Mi smo buntovnici iz buntovničkog kraja!“
Između južnjaka iz Korka, i Dablinaca, još uvek egzistira vekovni rivalitet. Južnjaci ne propuste priligu i naglase da su najveće pobune protiv Engleza počele od njih.
(Pop-pevač, Morisi, najviše voli refren svoje pesme koji glasi: „Engleska krv, irsko srce!“)
VOTERFORD se nalazi na mestu gde su Vikinzi podigli prvo naselje. Grad Voterford je na jugo-istočnoj strani Irske. A razlog našeg dolaska je fabrika kristala Voterford, čije ime predstavlja sinonim za najfiniji kvalitet kristalnog stakla. Na ulazu, ovog savremene i elegantnog zdanja, dočekao nas je Piter O Šin, vremešni gospodin u tamnom odelu. Pošto se predstavio dodao je: „Ja sam penzionisani brusač stakla, od strane rukovodstva fabrike zamoljen sam da svakodnevno dolazim i prihvatam grupe turista, pokazujem im proces rada i objasnim im, šta i na koji način, se može napraviti od stakla. Izvolite...“
Krenuli smo od duvača stakla, pa modelara, majstora finalne obrade - do onih koji staklu „udahnu život“.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa