15. avgust 2013.15. avg 2013.
NA TEKUĆE RAČUNE POLjOPRIVREDNIH PROIZVOĐAČA

PRISTIGAO NOVAC

Na teritoriji grada Šapca od 10.000 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava oko 6.000 ostvaruje određene novčane podsticaje po raznim osnovama
Ovih dana, kako je obećano iz Ministarstva poljoprivrede, na tekuće račune poljoprivrednih proizvođača pristigla su dugo očekivana sredstva. Regres na dizel gorivo koji je iznosio 50 dinara po litri skoro u potpunosti je isplaćen. Za prolećnu setvu ove godine bilo je predviđeno 60 litara po hektaru dizel goriva što je ukupno iznosilo 3.000 dinara. Podnošenje novih zahteva kreće od 1. septembra, a po uredbi ponovo će važiti kupovina na NIS pumpama.
-To je jedan mali problem koji se javlja tokom cele godine. Veliko je nezadovoljstvo poljoprivrednih proizvođača zbog postojećeg pravilnika po kome moraju unapred da kupe gorivo a zatim podnesu račune uz zahtev za naplatu regresa. Dizel gorivo je bilo preko 150 dinara pa je mali broj poljoprivrednih proizvođača podneo zahtev upravo zbog nedostatka novca. Nadam se da će u septembru biti mnogo veći broj zainteresovanih za kupovinu goriva za jesenju setvu ““ rekao je Predrag Srdanović, direktor šabačke Direkcije za poljoprivredu.
Oko 95 odsto kako regresa za gorivo tako i subvencija za biljnu proizvodnju u iznosu od 6.000 dinara po hektaru isplaćen je šabačkim poljoprivrednicima.
-Vlada Republike Srbije objavila je pravilnike, odnosno po starom uredbe, za podsticaj u poljoprivrednoj proizvodnji. Već je krenulo podnošenje zahteva za premije za mleko, umatičene krave, krmače i ovce. Pre petnaestak dana izašli su pravilnici za regresiranje, odnosno podsticaj za voćarsku proizvodnju, kupovinu mehanizacije i podizanje objekata. Međutim, za to treba uskoro da bude objavljen i konkurs na koji će poljoprivredni proizvođači moći da se jave i konkurišu za određena podsticajna sredstva ““ dodaje Srdanović.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa