11. februar 2010.11. feb 2010.
PROTESTI RADNIKA “MINERALNIH ĐUh

ŽALIĆEMO SE USTAVNOM SUDU

Bivši radnici “Mineralnih đubriva“, koji nisu sagl
Nešto više od dve stotine radnika, koji se ne zadovoljavaju sa 30 procenata od ukupnog iznosa koji im se duguje, istakli su na konferenciji za novinare, u ponedeljak, da će prihvatiti da im se taj iznos isplati, ali pod uslovom da se ostatak njihovih potraživanja namiri od prodaje fabrike.
- Svi radnici “Holdinga“ treba da dobiju 30 odsto od ukupnog duga, a da im se ostatak isplati kada se njihova firma proda. Mi na te prevare nećemo pristati, a i iz firme nećemo izaći dok naša prava ne budu ostvarena. Niko ne može reći da nismo u pravu, kada je i sud presudio u našu korist. Niko od nas nije radio zato što voli da radi, a ispada da smo svi radili iz ljubavi, pošto neće da nam daju naš novac. To smo mi pošteno zaradili, svakodnevno udisali štetne materije, trovali se, a sada smo mi izdajice i loši jer tražimo ono što nam pripada, kaže Radosav Jakovljević.
Podsećanja radi, oni su sa protestima počeli u julu, kada je fabrika prodata, a njihova potraživanja izuzeta iz privatizacionog ugovora. Upravo iz tog razloga, radnici najavljuju da će podneti krivične prijave protiv N.N. lica, kao i da će se žaliti Ustavnom sudu, jer imaju pravosnažne presude.
-Ne znamo tačno ko je odgovoran, ali odovornost se mora ispitati. Svi krivci će odgovarati. Mi ostajemo dosledni, ne principima, nego sebi i svojim porodicama koje treba da izdržavamo. Ne tražimo sažaljenje i milostinju, već samo ono što smo pošteno zaradili svih ovih godina, dok smo se nadali da će firma ponovo biti što je nekada bila. Nismo odustajali na plus četrdeset, ni na minus dvadeset, i nećemo odustati sve dok pravda ne bude isterana, navodi Jakovljević.
Radnici koji su saglasni sa ponudom da uzmu deo novca koji im se nudi, počeli su sa potpisivanjem ugovora u svojim preduzećima, koji se dalje prosleđuju u “Holding“, a isplata prvog dela, kako je najavljeno, trebalo bi da se obavi do kraja tekućeg meseca.
M.Ristić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa